1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaaniin odotetaan huippuosaajia ja yrityksiä supertietokoneen perässä

Uutta supertietokonetta käytetään muun muassa lääketieteen, ilmastonmuutoksen ja tekoälyn tutkimiseen.

Supertietokoneet
Renforsin rannan teollisuusalue Kajaanissa ilmakuvassa.
Renforsin rantaan on muodostunut kymmenessä vuodessa merkittävä datakeskusympäristö.Heikki Rönty / Yle

Kainuun edun toimitusjohtaja Antti Toivanen on innoissaan Kajaaniin sijoitettavasta uudesta huipputason supertietokoneesta.

– Kajaaniin muodostunut ekosysteemi tähtää isoihin hankkeisiin ja haluamme kerätä ympärille useita eri koneita ja yrityksiä, Toivanen kertoo.

Kymmenen vuoden aikana ala on kasvanut Kajaanissa voimakkaasti. Uuteen järjestelmään investoidaan noin 200 miljoonaa euroa. Toivanen pitää summaa hyvin merkittävänä.

Työvoimavaikutus on Toivasen mukaan suurin rakennusvaiheessa, mutta myös ylläpitotöitä riittää.

Tietokonetta käytetään Toivasen mukaan erityisesti lääketieteen tutkimuksen laskentatarpeisiin, mutta myös ilmastonmuutoksen tutkimiseen ja tekoälyyn liittyen.

Pidemmällä aikavälillä Toivanen uskoo, että Euroopan tehokkain tietokone luo valovoimaa ja toimii vetovoimatekijänä alalle Kajaanissa.

– Datakeskusekosysteemin kasvaessa Kajaaniin syntyy useita työpaikkoja ja ihmisiä on helpompi houkutella tänne. Uskon, että tänne saadaan myös alan huippuosaajia, Toivanen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi