1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. menojen leikkaaminen

Kouluinvestoinnit jäihin Hollolassa – kunta valmistelee säästöohjelmaa

Hollolan tavoitteena on tasapainottaa taloutta vuosittain yli neljällä miljoonalla eurolla.

menojen leikkaaminen
Hollolan kunnanvirasto kuntavaalipäivänä
Hollolan kunnalle paineita luo sote-kustannuksien nouseminen. Meeri Niinistö / Yle

Hollolan kunnanhallitus kokoontuu maanantaina päättämään talouden tasapaino-ohjelman valmistelusta. Päätöksen ohjelman käyttöönotosta tekee Hollolan valtuusto vielä ennen juhannusta.

Säästöohjelman taustalla on väestörakenteen muutos ja syntyvyyden laskeminen kunnassa. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän raskaat tappiot luovat paineita Hollolalle. Yhtymän osavuosikatsaus ennakoi tämän vuoden alijäämäksi 34 miljoonaa euroa.

Hollolan säästöohjelman keskeinen linjaus on kouluinvestointien välitön keskeyttäminen. Akuutit sisäilmakorjaukset aiotaan kuitenkin toteuttaa.

– Haemme yli neljän miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Joudumme vetämään happea myös niiden hankkeiden kohdalla, jotka ovat jo olleet valmistelussa. Se tarkoittaa vuoden aikalisää minimissään, Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen kertoo.

Rahkonen sanoo, että henkilöstömenojen osalta tarvitaan myös säästöjä. Kunnan tavoitteena on hoitaa henkilöstöä koskevat säästöt luonnollisella poistumalla. Se tarkoittaa, ettei eläköityvien työntekijöiden tilalle palkata uusia.

Hollolan kunta on tehnyt valtuutetuille kyselyn, jonka perusteella 54 prosenttia vastanneista kannattaa välittömiä säästötoimenpiteitä.

Lue seuraavaksi