1. yle.fi
  2. Uutiset

Ystävykset Putin ja Xi haukkuivat Yhdysvaltain globaalia talousvaltaa Pietarissa – Putin varoitteli sotien uhkasta

Putin ja Xi solmivat kymmeniä kauppasopimuksia Kiinan johtajan Venäjän-vierailun aikana.

Pietari
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuivat Pietarin talousfoorumiin yhdessä.
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuivat Pietarin talousfoorumiin yhdessä. Juri Kotšetkov / EPA

Toisiinsa lähentyneet Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping kävivät perjantaina yhdessä Yhdysvaltain epäreilua valtaa vastaan.

Johtajat osallistuivat perjantaina vuotuiseen Pietarin talousfoorumiin. Putin syytti puheenvuorossaan Yhdysvaltoja yrityksistä laajentaa tuomiovaltaansa koko maailmaan, raportoi uutistoimisto AFP.

Putin moitti Yhdysvaltoja taloudellisesta egoismista, tuomitsi "retoriset kauppasodat ja sanktiot", vaati miettimään uudelleen Yhdysvaltain dollarin aseman kansainvälisessä kaupassa ja teilasi Yhdysvaltain painostuksen teknologiajätti Huaweita kohtaan.

– He eivät vain yritä puristaa, vaan työntää sen maailmanlaajuisilta markkinoilta, AFP siteerasi Putinia.

Putin kutsui yritystä ensimmäiseksi digitaalisen ajan teknologiseksi sodaksi ja uutistoimisto Reutersin mukaan varoitti, että Huawein tapauksen kaltaiset aggressiiviset kampanjat johtavat kauppasotiin – ja jopa fyysisiin sotiin.

Xin kommentit vaikuttivat maltillisemmilta. Hänen mukaansa maailmantalouden järjestelmää tulee muuttaa, jotta "epätasa-arvoisuuksista päästään yli". Xi lisäsi, ettei kansojen pyrkimyksiä kohti parempaa elämää voi estää.

Kiinan johtaja sanoi Venäjään viitaten, että se pyrkii rakentamaan "hyödyllistä yhteistyötä tasa-arvon ja kunnioituksen pohjalle". Xin mukaan Venäjä ja Kiina koordinoivat tekojaan energia-asioissa aiempaa tarkemmin.

Selvää on, että viesteissä viitattiin Yhdysvaltoihin ja Donald Trumpiin. Venäjällä on ollut huonot suhteet länsimaihin aina viiden vuoden takaisesta Krimin niemimaan valtauksesta asti. Kiina ja Yhdysvallat puolestaan käyvät kauppasotaa.

Venäjän ja Kiinan välit ovat viime aikoina näyttäytyneet hyvin lämpiminä. Xin kolmipäiväisen vierailun aikana johtajat ovat kutsuneet toisiaan parhaiksi ystäviksi (siirryt toiseen palveluun), ihastelleet lahjapandoja (siirryt toiseen palveluun) ja solmineet (siirryt toiseen palveluun) kymmeniä muun muassa verkkokauppaa, viestintää, merireittejä ja kaasua koskevia kauppasopimuksia.

Pietarissa kaksikko lupasi tavoitella yhä tiiviimpiä suhteita.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi