1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YK

Viro pääsi YK:n turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi – Riemastunut presidentti tuuletti tuloksen selvittyä

Mukaan valittiin myös Niger, Tunisia, Vietnam sekä Saint Vincent ja Grenadiinit.

YK
Viron presidentti Kersi Kaljulaid selvästi riemastui YK:n yleiskokouksen äänestettyä turvaneuvostoon uudet jäsenmaat. Viro voitti äänestyksessä Romanian.
Viron presidentti Kersti Kaljulaid selvästi riemastui YK:n yleiskokouksen äänestettyä turvaneuvostoon uudet jäsenmaat. Viro voitti äänestyksessä Romanian.Jason Szenes / EPA

Viro, Vietnam, Tunisia, Niger sekä Saint Vincent ja Grenadiinit. Siinä YK:n turvallisuusneuvoston uudet vaihtuvat jäsenmaat.

– Maailman kaikkien maiden tänään tekemä päätös siitä, että Viro on kelvollinen YK:n turvallisuusneuvoston jäsen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, auttaa meitä puolustamaan maatamme ja kansaamme. Se auttaa paremman maailman ja niiden arvojen puolustamisessa, joita ilman meillä ja monilla muilla maailman mailla ei olisi sijaa maailmassa, lausui Viron presidentti Kersti Kaljulaid tiedotteessa valinnan jälkeen.

Valtiot ottavat kaksivuotiset paikkansa vastaan ensi tammikuussa. Pois jäävät Päiväntasaajan Guinea, Norsunluurannikko, Kuwait, Puola ja Peru.

Valta pysyvillä jäsenmailla

15-jäsenisessä turvaneuvostossa on viisi pysyvää jäsenmaata: Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Loput kymmenen vaihtuvaa maata valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Pysyvien jäsenmaiden valta on vahva, sillä niillä on veto-oikeus kaataa mikä tahansa päätöslauselma. Malli aiheuttaa kiistoissa helposti pattitilanteita.

YK-asiantuntija Richard Gowan International Crisis Groupista arvioi uutistoimisto AFP:lle, että viisi uutta vaihtuvaa jäsentä saattavat vahvistaa jakolinjoja turvaneuvostossa. Esimerkiksi Venezuelan kriisissä Venäjä ja Yhdysvallat ovat vastakkaisilla puolilla.

– Uskon, että näemme aika vahvan länttä vastustavan ryhmän. Se voi tarkoittaa aiempaa kiihkeämpää diplomatiaa ja tarkoittaa, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten on vaikeampaa saada päätöslauselmiaan läpi.

Hän odottaa ainakin Vietnamin and Saint Vincentin asettuvan Kiinan ja Venäjän puolelle esimerkiksi Venezuelaa koskevassa kiistassa.

Suomi epäonnistui edellisessä yrityksessään

Suomi pyrki jäseneksi vuosille 2013–2014, mutta ei päässyt. Kampanjaa käytiin etukäteen vuosia.

Ruotsi valittiin jäseneksi vuosille 2017– 2018.

Suomi on ollut vaihtuva jäsenmaa kaksi kertaa. Virolle kerta on ensimmäinen.

Viro voitti salaisessa äänestyksessä Romanian. Viro sai 132 ääntä, Romania 58.

Vaihtuvat jäsenet valitaan maantieteellisistä ryhmistä. Itä-Euroopalla on neuvostoon yksi paikka.

Muokattu 20:20: Lisätty presidentti Kaljulaidin lausunto.

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi