Korruptiota tutkivan toimittajan epäilyttävä pidätys Moskovassa suututtaa – Repusta löytyi huumeita ja kotietsinnässä vielä lisää

Poliisi julkaisi pidätystiedotteen yhteydessä kuvia, mutta poisti ne myöhemmin.

Lehdistönvapaus
Venäjän lehdistönvapauden tila on usein huolenaiheena. Tässä Vladimir Putin -naamioon pukeutunut mies seisoo Venäjällä vangittujen toimittajien kuvien edessä mielenosoituksessa Pariisissa kesäkuussa 2018, jalkapallon MM-kisojen avajaisten alla.
Venäjän lehdistönvapauden tila aiheuttaa usein huolta ja keskustelua. Tässä Vladimir Putin -naamioon pukeutunut mies seisoo Venäjällä vangittujen toimittajien kuvien edessä mielenosoituksessa Pariisissa kesäkuussa 2018, jalkapallon MM-kisojen avajaisten alla.Christophe Petit Tesson / EPA

Repussa oli neljä grammaa muuntohuume mefedronia. Myöhemmin kotoa löytyi vielä lisää huumeita ja vaakoja.

Näillä perusteilla Ivan Golunov pidätettiin torstaina epäiltynä huumeiden valmistamisesta ja myymisestä.

Harva kuitenkaan nielee syytteitä purematta, sillä Ivan Golunov on Venäjällä tunnettu tutkiva toimittaja. Hänet otettiin kiinni matkalla tapaamaan lähdettä.

Golunov, 36, työskentelee Meduza-sivustolle. Hän on kirjoittanut esimerkiksi Venäjän hautaustoimistojen hämäristä liiketoimista ja korruptiosta Moskovan kaupungintalolla.

– Monet tosiasiat viittaavat siihen, että huumeet on lavastettu, kommentoi Golunovin asianajaja uutistoimisto AFP:lle.

Meduzan päätoimittajan ja johtajan lausunnon mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiöllä on syytä epäillä, että Golunovia vainotaan hänen työnsä vuoksi.

Meduzan mukaan Golunovia on pahoinpidelty pidätysaikana eikä hänelle suostuttu hankkimaan lääkäriä, joka olisi voinut kirjata vammat. Golunovin käsien ja kynsien alta ei myöskään suostuttu ottamaan näytteitä, jotka voisivat kertoa huumeiden käsittelystä.

Moskovan poliisi julkaisi Golunovin pidätyksestä kertoneen tiedotteen liitteenä valokuvia, joissa oli valkoista ainetta pusseissa ja suuria pulloja. Uutistoimisto AP:lle puhuneen Golunovin ystävän mukaan kuvat eivät näyttäneet Golunovin kodilta.

Poliisi poisti kuvat myöhemmin ja sanoi niiden liittyvän huumeratsioihin Moskovan alueella.

Golunovia uhkaa jopa 10–20 vuoden vankeustuomio.

Mielenosoittajat esiin yksi kerrallaan

Golunovin pidätys nostatti protesteja perjantaina.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoitti, että pidätys voi tarkoittaa riippumattomien toimittajien "vainon merkittävää laajentumista".

Amnesty Internationalin edustajan mielestä merkit viittaavat siihen, että viranomaiset lavastavat kohteillensa huumerikoksia hiljentääkseen heidät vankilalla.

Uutistoimisto AFP:n arvion mukana yli sata ihmistä osoitti perjantaina mieltään Moskovan pääpoliisiaseman edessä. Moni oli toimittaja. Joillain oli mukanaan kylttejä, joissa luki esimerkiksi "Olen toimittaja, pidättäkää minutkin."

He järjestivät yhden ihmisen mielenilmauksia, koska sellaisia voi järjestää ilman viranomaisten etukäteislupaa, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat. Osa mielenosoittajista otettiin silti joksikin aikaa kiinni.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreimmassa, 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä (siirryt toiseen palveluun) Venäjä on sijalla 149. Suomi on listan toinen.

Meduzaa julkaistaan Latviasta, jotta viranomaiset eivät pääsisi halutessaan painostamaan sitä.

Lauantaina tuomioistuimen on määrä päättää, jatketaanko Golunovin pidättämistä vai vapautetaanko hänet.

Lähteet: AFP, AP, Reuters