1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Der Spiegel: Yhdysvallat vaatii Saksaa pitämään ilmavoimiensa koneita Lähi-idässä

Saksa haluaa vetää hävittäjänsä kotimaahan viimeistään lokakuussa.

Saksalainen Tornado-hävittäjä Kuva: Focke Strangmann / EPA

Yhdysvallat vaatii Saksaa perumaan päätöksensä vetää pois Lähi-itään sijoitetut ilmavoimiensa koneet. Asiasta kertoo saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on saanut nähtäväkseen Yhdysvaltain asevoimien esikunnan (CENTCOM) toukokuussa Saksan puolustusministerille Eberhard Zornille lähettämän kirjeen.

Saksalla on Jordaniassa sijaitsevassa al-Asrakin tukikohdassa Tornado-hävittäjiä ja yksi ilmatankkauskone. Tornadot ovat tehneet ilmatiedustelua, jolla on selvitetty Isis-terroristijärjestön toimintaa.

Saksalaislehdissä kenraali Kenneth McKenzien allekirjoittama kirje on tulkittu suoranaiseksi käskyksi jatkaa ilmatiedustelua.

– Vain pitämällä yllä pysyvää ilmatiedustelutoimintaa [...] voimme varmistaa hallinnan, joka on ratkaisevan tärkeää liittouman menestykselle, McKenzien kirjoittaa.

Koneita tarvitaan paitsi ilmatiedusteluun, myös Koillis-Syyrian kurdien suojaksi ehdotetun suojavyöhykkeen tueksi.

Saksan poliittiselle johdolle Yhdysvalloista tuleva painostuskirje on vaikea asia. Hävittäjäosaston toimikautta jatkettiin viimeksi viime kesänä ja tuolloinkin päätöksenteko oli aiheuttaa vakavia paineita Saksan hallitukselle. Päätös osaston pitämisestä Jordaniassa tehtiin sillä ehdolla, ettei jatkoaikaa enää tule.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas vierailee parhaillaan Jordaniassa. Hänen mukaansa jatkoaika lento-osastolle on mahdollinen, kertoo Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime vuoden lopulla, että maa vetää kaikki sotilaansa Syyriasta. Päätöksestä nousi suuri kansainvälinen kohu, jonka myötä Yhdysvallat on vetänyt päätöksensä osittain takaisin. Koillis-Syyriassa on edelleen ainakin joitakin satoja yhdysvaltalaissotilaita.