1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Hollantilaisklinikalle eutanasiapyyntöjen rypäs ulkomailta – taustalla virheellinen uutisointi liittyen 17-vuotiaan kuolemaan

Klinikan mukaan sille on tullut tapauksen jälkeen ulkomailta ainakin 25 pyyntöä, kun normaalisti pyyntöjä tulee viikoittain yksi tai kaksi.

eutanasia
Enkelipatsas hautausmaalla.
Henrietta Hassinen / Yle

Hollannissa eutanasiaan erikoistunut haagilaisklinikka kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja ulkomailta sen jälkeen, kun klinikan kerrottiin virheellisesti auttaneen 17-vuotiasta teinityttöä kuolemaan. Tytön kuolemasta uutisoitiin mediassa ympäri maailmaa tällä viikolla.

Levenseindekliniekin mukaan sille on tullut tapauksen jälkeen ulkomailta ainakin 25 pyyntöä, joissa on haettu eutanasiaa. Klinikan mukaan pyynnöt tulivat yhden päivän aikana. Normaalisti pyyntöjä tulee viikoittain yksi tai kaksi.

Klinikan johtaja Steven Pleiter huomauttaa, että klinikkaa ei ole perustettu eutanasiaturismi mielessä.

– Ihminen ei voi matkustaa Hollantiin vain saadakseen eutanasian. Ei tämä toimi niin, että saavut maahan maanantaina ja saat eutanasian perjantaina, Pleiter toteaa.

Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos. Siinä toivottomasti sairaan potilaan kuolemaa joudutetaan esimerkiksi lääkeaineilla.

Avustettu itsemurha on laillinen myös Suomessa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että joku muu voi ojentaa kuolettavan lääkkeen, mutta potilaan on otettava se itse.

Virhetieto pitänyt aihetta esillä

CNN:n kertoo (siirryt toiseen palveluun), että virheellinen uutisointi nuoren kuolemasta on lisännyt keskustelua eutanasiasta. Teini-ikäinen on myös kirjoittanut tarinastaan kirjan.

Hollanti on yksi harvoista maista, joissa eutanasia on laillinen. Eutanasiaa voivat hakea kaikki yli 12 vuotta täyttäneet. Ehdot eutanasian myöntämiselle ovat tiukat.

Useissa tiedotusvälineissä levisi uutinen, jonka mukaan eutanasiaklinikka olisi avustanut 17-vuotiasta Noa Pothovenia kuolemaan. Tyttö oli joutunut nuorena seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ja kärsi sen seurauksena mielenterveysongelmista.

Pleiterin mukaan klinikalla ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä tytön kuoleman kanssa.

– Olen hyvin pahoillani Noa Pothovenin puolesta, joka tunsi, ettei jaksa enää eikä löytänyt etsimäänsä apua, Pleiter sanoi.

– Noa päätti päättää elämänsä lopettamalla syömisen ja juomisen. Levenseindekliniek ei myöntänyt Noalle eutanasiaa.

Lapsille ei ole myönnetty

Pleiter kieltäytyi kommentoimasta sitä, oliko tyttö hakenut klinikalta eutanasiaa ja oliko siitä kieltäydytty tämän nuoren iän vuoksi.

Hollannissa alle 16-vuotiaat voivat saada eutanasian vanhempien ja huoltajien suostumuksella. 16-17-vuotiaat eivät tarvitse varsinaisesti vanhempien lupaa, mutta heidän täytyy olla kuitenkin mukana prosessissa.

Yli 18-vuotias Hollannin kansalainen voi hakea eutanasiaa vapaasti. Ehtoihin kuuluu muun muassa se, että hakijan kokema kärsimys on "sietämätöntä ja loppumatonta".

Kaikkiaan Levenseindekliniek on saanut seitsemän viime vuoden aikana noin 12 000-13 000 eutanasiapyyntöä. Näistä noin 3 500 hakijalle on myönnetty eutanasia.

Yhdellekään lapselle ei ole koskaan myönnetty eutanasiaa, nuorin saaja on ollut 18-vuotias.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi