1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannian poliitikot

Konservatiivien puheenjohtajapeliin uusia kierroksia Britanniassa: Ministeri Michael Gove myöntää käyttäneensä kokaiinia

Gove ei suinkaan ole ainoa Theresa Mayn seuraajaksi havitteleva, joka on tunnustanut käyttäneensä huumeita.

Britannian poliitikot
Ympäristöministeri Michael Gove lenkkeili Lontoossa 28. toukokuuta.
Ympäristöministeri Michael Gove lenkkeili Lontoossa 28. toukokuuta. Andy Rain / EPA

Brittipääministeri Theresa Mayn seuraajakisa sai kiinnostavia käänteitä lauantaina, kun yksi kärkiehdokkaista tunnusti käyttäneensä kokaiinia useita kertoja.

Konservatiivipuolueen ympäristöministeri Michael Gove, 51, kertoo Daily Mail -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) käyttäneensä kokaiinia nuorempana ennen naimisiinmenoaan.

– Käytin huumeita useilla kerroilla sosiaalisissa tapaamisissa yli 20 vuotta sitten. Olin tuolloin nuori toimittaja. Se oli virhe. Nyt toivon, etten olisi tehyt sitä.

Govesta ollaan juuri julkaisemassa kirja, ja virallinen ilmoittautuminen konservatiivien puheenjohtajakisaan päättyy maanantaina iltapäivällä. Gove on yksi ennakkosuosikeista muun muassa ex-ulkoministeri Boris Johnsonin lisäksi.

Gove sanoi Daily Mailille, ettei vanhojen virheiden pitäisi tehdä ihmisestä epäkelpoa.

– Luonnollisesti parlamenttikollegani ja konservatiivipuolueen jäsenet päättävät, pitäisikö minun olla johtaja.

Muutkin käyttäneet huumausaineita

Gove ei ole ainoa huumeilla leikitellyt ehdokas. Ennakkosuosikki Johnson on sanonut yrittäneensä käyttää kokaiinia, mutta myöhemmin kieltänyt varsinaisesti käyttäneensä sitä, muistelee uutistoimisto AFP.

Muista ehdokkaista nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt ja entinen Britannian EU-erosta vastannut ministeri Dominic Raab ovat tunnustaneet käyttäneensä kannabista nuoruudessaan. Kansainvälisen kehityksen ministeri Rory Stewart on tunnustanut oopiumin käytön 15 vuotta sitten.

Tuki Johnsonia, kunnes...

Gove valittiin brittiparlamenttiin vuonna 2005 ja nousi ministeriksi 2010.

Hän tuki vuoden 2016 puheenjohtajakamppailussa nytkin puheenjohtajaksi pyrkivää Boris Johnsonia, mutta veti tältä tukensa yllättäen ja asettuikin ehdolle itse. Tuolloin oikeusministerin tehtävää hoitanut Gove päätyi kisassa kolmanneksi.

Tie Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja samalla Britannian pääministeriksi aukesi, kun Theresa May ilmoitti erostaan pari viikkoa sitten.

Uuden puheenjohtajan pitäisi selvitä 22. heinäkuuta alkavalla viikolla. Alkuvalinnat tekevät konservatiivien kansanedustajat, lopullisesta voittajasta päättävät puolueen jäsenet.

Jos Gove pääsee kahden finalistin joukkoon ja kisa on tiukka, huumekysymys voi muuttua ongelmaksi. Vanhemmat konservatiivit eivät välttämättä ole anteeksiantavaisia, arvioi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Theresa May lähtee, kenestä tulee Britannian uusi pääministeri? Sen päättävät vauraat valkoiset eläkeläismiehet

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi – kampanjoi jo päästäkseen konservatiivien johtoon

Brexit ajoi vaihtoon jo toisen brittipääministerin – Mutta mitä puuhaa Theresa Mayn edeltäjä David Cameron tyyriissä puutarhavajassaan?

Nainen lasikielekkeellä: Theresa May toteutti haaveensa – ja epäonnistui suurimmassa lupauksessaan

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi