Hyppää sisältöön

Venäjällä huumeista pidätetty toimittaja joutui kotiarestiin – Asianajaja epäilee poliisin pahoinpidelleen miehen

Ivan Golunov sanoo, että hänet on lavastettu. Toimittaja on selvittänyt muun muassa Moskovan kaupungin korruptiota.

Toimittajat ja Ivan Golunovin tukijat kerääntyivät odottamaan tämän oikeuskäsittelyä lauantaina Moskovassa. Kuva: Sergei Ilinitsky / EPA

Venäjällä huumerikoksesta syytetty tunnettu toimittaja Ivan Golunov joutui lauantaina sairaalaan, mutta vietiin kuitenkin oikeuteen myöhemmin samana päivänä.

Oikeus päätti lopulta laittaa Golunovin kotiarestiin odottamaan varsinaista oikeudenkäyntiään.

Poliisi kertoo tiedotteessa, että Golunov oli valittanut voivansa huonosti. Hoitohenkilökunta oli tutkinut Golunovin ja päättänyt toimittaa tämän sairaalaan tutkimuksia varten.

Asianajaja Pavel Tshikov epäilee poliisin pahoinpidelleen Golunovia. Asianajajan mukaan Golunov luhistui tänään poliisiaseman lattialle oikeudenkäyntiä odottaessaan. Hoitohenkilökunta epäili miehen kylkiluiden murtuneen. Lisäksi tällä oli mustelmia ja todennäköinen aivotärähdys.

Golunovin luona oli aiemmin vieraillut presidentti Vladimir Putinia ihmisoikeusasioissa avustavan neuvoston jäsen, jolle Golunov oli kertonut, että häntä oli lyöty päähän ja että poliisi oli istunut hänen rintakehänsä päällä.

Myöhemmin Golunov kuitenkin vietiin oikeuteen, josta oikeus lähetti hänet kotiarestiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lääkärit tutkivat Golunovin ja hylkäsivät asianajajan väitteen murtuneista kylkiluista. Lääkäreiden mukaan hänellä on naarmuja selässään ja turvonnut silmä.

Golunov sanoo joutuneensa lavastetuksi

Golunov pidätettiin torstaina. Poliisin mukaan toimittajan hallusta löydettiin viisi pussia muuntohuume mefedronia ja asunnosta kotietsinnässä kokaiinia.

Golunovin mukaan huumeet eivät olleet hänen, vaan hänet on lavastettu syylliseksi.

"Meillä on syytä uskoa, että Golunovia vainotaan"

Golunovin tukijat pitävät huumesyytteitä tekaistuina ja uskovat niiden johtuvan tämän tekemistä uutisista. Golunov on tutkinut muun muassa Moskovan kaupungin hallinnon korruptiota.

Golunov työskentelee uutissivusto Meduzan palveluksessa. Meduzan mukaan Golunov on saanut uhkauksia viime kuukausien aikana.

– Meillä on syytä uskoa, että Golunovia vainotaan hänen työnsä takia, Meduzan päätoimittaja Ivan Kolpakov ja toimitusjohtaja Galina Timtshenko totesivat tiedotteessa.

Meduza on yksi harvoja itsenäisiä tiedotusvälineitä Venäjällä. Uutissivuston kotipaikka on Latviassa, mutta osa sen toimittajista kuitenkin asuu Moskovassa.

Valtakautensa aikana Putin on vaientanut lähes kaikki Venäjän hallintoa kritisoivat tiedotusvälineet. Toimittajien mukaan harvat jäljellä olevat itsenäiset tai oppositiota edustavat tiedotusvälineet ovat valtavan paineen alla.

Lue myös:

Päivitetty 21:45 tiedoilla Golunovin siirrosta sairaalasta oikeuteen.

Päivitetty 22:37 tiedolla kotiarestista.

.
.