Poliisi sulki yli 500 ravintolaa Teheranissa "islamilaisten periaatteiden" rikkomisen vuoksi – Syinä nettimainonta, musiikki ja elostelu

Moraalittomuus
Iranilaisia istuskeli Teheranin Rock Cafessa heinäkuussa 2017.
Iranilaisia istuskeli Teheranin Rock Cafessa heinäkuussa 2017. Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin Teheranissa poliisi on sulkenut 547 ravintolaa ja kahvilaa, koska ne eivät poliisin mukaan ole noudattaneet "islamilaisia periaatteita". Sulkujen yhteydessä pidätettiin 11 ihmistä.

– Islamilaisten periaatteiden seuraaminen on (...) yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä ja vastuualueista, Teheranin poliisipäällikkö Hossein Rahimi sanoo poliisin tiedotteessa, uutistoimisto Fars raportoi.

Rikkeisiin lukeutui Farsin mukaan perinteistä poikkeavaa mainostamista kyberavaruudessa, laittoman musiikin soittamista ja elostelua.

Farsin mukaan poliisi toteutti operaationsa viimeisten kymmenen päivän aikana. Poliisi tiedotti asiasta lauantaina.

Muslimien paastokuukausi ramadan päättyi aiemmin tällä viikolla.

Lauantaina kulttuuririkoksista sekä sosiaalisesta ja moraalisesta korruptiosta vastaavan Teheranin neuvontatuomioistuimen johtaja Mohammad Mehdi Hajmohammadi puolestaan kehotti Teheranin asukkaita ilmoittamaan moraalittomasta käytöksestä lähettämällä tekstiviestin raportteja varten nimettyyn puhelinnumeroon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kansalaiset voivat raportoida esimerkiksi siitä, jos joku poistaa päähuivin autossa, järjestää molempien sukupuolten tanssijuhlat tai julkaisee moraalitonta sisältöä Instagramissa.

Alkoholi on Iranissa virallisesti kielletty, ja pukeutumissääntöjen mukaan naisten pitäisi pukeutua hillittyihin väreihin ja paljastaa julkisesti vain kasvonsa, kätensä ja jalkansa.

Kahviloiden ja ravintoloiden sulkeminen moraalisääntöjen vuoksi ei ole tavatonta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Huivi kepinnokkaan ja korokkeelle – Naiset protestoivat näyttävästi huivipakkoa vastaan Iranissa

Iranissa tapahtui merkittävä edistysaskel – naiset pääsivät katsomaan jalkapalloa stadionille 37 vuoden tauon jälkeen: "He olivat tämän ottelun voittajia"

Tuhansia EU:hun haluavia iranilaispakolaisia jumissa Serbiassa – Tasa-arvoa vaatinut naisaktivisti joutui pakenemaan uskonoppineita

Lähteet: AFP