Hyppää sisältöön

Suomessa havaittu tänään yli 8  000 maasalamaa, ukkoset jatkuvat vielä huomenna

Ukkonen on aiheuttanut häiriöitä Savon Voima Verkon sähkönjakeluun.

Salamointimäärä on noussut alkuiltaan mennessä yli 8 000:aan. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Suomessa on tänään havaittu yli 8 000 maasalamaa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen puoli kuuden aikaan illalla.

Ukkosia on saatu tänään Häkkisen mukaan laajalti Suomessa. Salamointi on ollut kovaa tai jopa rajua Keski-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle ja paikoin myös Pohjois-Lapissa Muonion tienoilla.

– Poutainen alue on ollut Salpausselän eteläpuolella ja Lounais-Lapista Keski-Lappiin, Häkkinen kertoo.

Etelä-Savon pelastuslaitos kertoi, että ukkoset ovat aiheuttaneet muutamia tehtäviä Etelä-Savon alueella. Tehtävät ovat olleet muun muassa pieniä maastopaloja ja puunraivauksia Mikkelissä, Joroisissa ja Heinävedellä.

Ukkonen on aiheuttanut häiriöitä Savon Voima Verkon sähkönjakeluun. Yhtiön mukaan kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin verkossa on salamaniskusta johtuva vika, joka vaikuttaa Nilsiän ja Juankosken sähkönjakeluun.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että Juankosken asentajat odottavat Fingridin järjestämää viankorjausta. Vian selvittäminen Fingridin kantaverkossa on parhaillaan käynnissä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Savon Voima Verkon asiakkaista vajaa 10 000 oli ilman sähköä puoli kahdeksan aikaan illalla.

Ukkosia on luvattu myös huomiselle, joten yhtiö varoittaa mahdollisista ukkosen aiheuttamista vioista sunnuntainakin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Itä-Suomessa Joroisten ja Varkauden välillä sekä Kesälahden tienoilla on saatu tänään melko voimakkaita raekuuroja. Rakeet ovat olleet halkaisijaltaan 1,5-2 senttiä.

Lämpötilat pyörineet 30 asteessa

Lämpötilat ovat tänään pyörineet isossa osassa maata 30 asteen tuntumassa. Päivystävän meteorologi Häkkisen mukaan Jämsässä mitattiin tänään 30,6 astetta, Lammilla 30,4, Lahdessa 30,3 ja esimerkiksi Heinolassa ja Vesannolla 30,1. Inarissa lämpötila kohosi 28,8 asteeseen.

Ukkoset jatkuvat taas sunnuntaina osassa maata, ja sää viilenee tuntuvasti. Häkkisen mukaan sunnuntaiaamuna ja -aamupäivällä ukkoset ovat mahdollisia maan etelä- ja länsiosassa ja iltapäivällä maan itä- ja pohjoisosassa.

– Lännestä tulee kuivempaa ilmaa maan etelä- ja länsiosaan, Häkkinen sanoo.

Ukkoset keskittyvät pohjoiseen

Sunnuntaina lämpötilojen ennustetaan pyörivän laajalti 20 asteen vaiheilla maan etelä- ja länsiosassa. Idässä ja mahdollisesti Etelä-Lapissakin voidaan päästä vielä hellelukemiin ennen iltapäivän ukkosia.

Lauantaina iltapäivällä päivitetyn varoituskartan mukaan ukkoset voivat olla jopa rajuja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sunnuntaina. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi Pohjois-Karjalaan on annettu myös sadevaroitus, jolloin herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet voivat tulvia taajama-alueilla.

.
.