Tuhannet marssivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta Varsovassa – "Tunnemme jääneemme oman maamme ja kirkkomme ulkopuolelle"

Puolan hallitus on käynyt taisteluun seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa liikettä vastaan.

seksuaalivähemmistöt
Varsova pride -mielenosoitus.
Varsovan pride-marssille osallistui tuhansia ihmisiä lauantaina.Janek Skarzynski / AFP

Tuhannet ihmiset marssivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta Varsovassa lauantaina. Uutistoimisto AP:n mukaan marssi oli Keski- ja Itä-Euroopan suurin.

Marssilla oli ensimmäistä kertaa mukana myös Puolan pääkaupungin pormestari Rafal Trzaskowski.

– Kaikkien ei tarvitse osallistua tasa-arvoparaatiin, mutta kaikkien pitäisi kunnioittaa vähemmistöjen oikeuksia, pormestari sanoi marssin aluksi uutistoimisto AP:n mukaan.

Puolan kaupungeissa yhä useammat tukevat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, mutta Puolan hallitus on viime aikoina kampanjoinut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa liikettä vastaan ja esittänyt sen uhkana (siirryt toiseen palveluun).

"Ulkomailta tuotu" uhkaava liike

Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski kutsui hiljattain vähemmistöjen oikeuksia edistävää liikettä ulkomaiseksi tuontitavaraksi, joka uhkaa kansakunnan identiteettiä. Konservatiivisilla alueilla jotkut kunnat ovat julistautuneet "LGBT-vapaiksi".

Marssin alla äärioikeistolainen toimittaja Rafal Ziemkiewicz tviittasi, että LGBT-ihmisiä pitäisi ampua. Hän lisäsi, että ei tietenkään kirjaimellisesti, mutta kyseessä ovat ihmiset, jotka eivät tarkoita hyvää tai puolusta kenenkään oikeuksia, vaan liike on uusi versio bolševikeistä ja natseista.

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet nousivat puheenaiheeksi aiemmin tänä vuonna, kun oppositiopuolue Kansalaisfoorumia edustava pormestari Trzaskowski antoi julistuksen seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Julistuksessa luvattiin yrittää löytää turvaa vanhempiensa hylkäämille homoseksuaaleille nuorille. Pormestari myös lupasi ottaa Varsovan kouluissa käyttöön Maailman terveysjärjestön seksuaali- ja suvaitsevaisuuskasvatusta koskevat ohjeet.

Puolan tuore opetusministeri on kutsunut julistusta yritykseksi hankkia lapsia pedofiileille. Hänen mielestään seksuaalikasvatus on yksinomaan perheiden vastuulla.

"Meistä tuntuu, että hallitus tekee meistä syntipukkeja"

Toukokuun alkupuolella Puolassa pidätettiin nainen, joka oli maalannut Neitsyt Marialle ja Jeesus-lapselle sateenkaarikehät. Häntä syytetään uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Se on Puolassa rikos.

Nainen maalasi sateenkaarikehän valokuvaan Musta Madonna -maalauksesta. Puola on pääosin katolinen maa.

Kristillistä seksuaalivähemmistöjen ryhmää edustava Uschi Pawlik kommentoi AP:lle tuntevansa olonsa ulkopuoliseksi.

– Meistä tuntuu, että hallitus tekee meistä syntipukkeja. Tunnemme jääneemme oman maamme ja kirkkomme ulkopuolelle.

Lähteet: AP