Hyppää sisältöön

Venezuelan ja Kolumbian välinen raja aukesi – tuhannet jonottivat pääsyä ruoka- ja lääkeostoksille

Raja ehti olla suljettuna neljä kuukautta.

Tuhannet venezuelalaiset jonottivat Simon Bolivar -sillalla pääsyä Kolumbian puolelle Cucutan kaupunkiin lauantaina, kun maiden välinen raja aukesi neljän kuukauden jälkeen. Kuva: EPA

Tuhannet venezuelalaiset jonottivat lauantaina kahdella eri sillalla ylittääkseen Tachirajoen Kolumbian puolelle, kun Venezuelan presidentti Nicolas Maduro avasi neljän kuukauden jälkeen maiden välisen rajan, kertoo uutistoimisto AP.

Rajan aukeamisen myötä venezuelalaiset pääsivät Kolumbian puolelle Cucutan kaupunkiin ostamaan ruokaa ja lääkkeitä. Rajavartijat tarkistivat ihmisten papereita ja ohjasivat massoja silloilla. Monilla rajanylittäjillä oli myös lapsia mukana.

Viime kuussa Maduro avasi rajan Brasiliaan ja saarivaltio Arubaan, joista jälkimmäinen on kuitenkin pitänyt rajan suljettuna, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan neljä miljoonaa venezuelalaista on jättänyt kotimaansa taakseen. Tämä tarkoittaa lähes 15 prosenttia kansasta.

Angelina Jolie vieraili rajalla

UNHCR:n erityislähettiläs, näyttelijä Angelina Jolie vieraili lauantaina Venezuelan ja Kolumbian rajalla tutustumassa pakolaisten oloihin. Jolie sanoi, että kansainvälisen yhteisön olisi syytä tukea enemmän Kolumbiaa, Ecuadoria ja Perua, jotka ovat ottaneet eniten vastaan venezuelalaispakolaisia ja -siirtolaisia.

Pelkästään Kolumbia on ottanut vastaan yli 1,3 miljoonaa venezuelalaista.

– Näyttää siltä, että ne joilla on vähiten, usein antavat eniten. Sen sijaan, että keskittyisimme diplomatiaan, rauhaan ja turvallisuuteen, kuulemme enenevissä määrin, mitä eri hallitukset eivät ole valmiita tekemään, Jolie sanoi.

Hänen mukaansa UNHCR:n on ollut vaikea rahoittaa palveluita venezuelalaisille. Järjestö käynnisti joulukuussa yli 700 miljoonan euron suunnitelman auttaakseen kotinsa jättäneitä venezuelalaisia, mutta on onnistunut keräämään vain viidenneksen tarvittavista rahoista.

Pakolaislapsille suunnitteilla Kolumbian kansalaisuus

Jolie tapasi myös Kolumbian presidentin Ivan Duquen, joka on vannonut pitävänsä Venezuelan-rajan auki, vaikka tulijoiden määrä onkin ollut suuri.

Duque kertoi keskustelleensa Jolien ja UNHCR:n virkailijoiden kanssa eri mahdollisuuksista venezuelalaisten kotouttamisen helpottamiseksi Kolumbiaan. Yksi tällainen keino olisi antaa Kolumbian puolella syntyneille pakolaislapsille Kolumbian kansalaisuus. Se olisi Duquen mukaan "humanitaarinen tapa tarjota heille mahdollisuuksia ja etuja".

Kolumbian viranomaisten mukaan maassa on syntynyt yli 3 000 pakolaislasta joulukuun 2017 jälkeen. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuo luku voi olla jopa 25 000.

UNHCR:n mukaan venezuelalaiset ovat yksi suurimmista kotinsa jättäneistä kansakunnista.

.
.