Kazakstanissa presidentinvaalit – edellisen presidentin suosikki valitaan lähes varmasti

Ihmisoikeusjärjestön mukaan demokraattinen kehitys Kazakstanissa on "illuusio". AFP raportoi mielenosoituksista ja satojen kiinniotoista.

Kazakstan
Kassym-Jomart Tokajev Kazakstanin vt. presidentti.
Kassym-Jomart Tokajev Kazakstanin vt. presidentti.Alexey Nikolsky / EPA

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kazakstanissa järjestetään tänään presidentinvaalit. Ehdokkaita on seitsemän, mutta ennakkoon selvä voittajasuosikki on parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Kassym-Jomart Tokajev.

Kazakstania jo neuvostoajoista, yli 30 vuotta johtanut Nursultan Nazarbajev ilmoitti maaliskuussa yllättäen luopuvansa presidentin tehtävästään. Jo eropuheessaan hän antoi vahvan tukensa väliaikaiseksi presidentiksi nousevalle Tokajeville.

– Tokajev on täsmälleen se henkilö, jolle Kazakstanin johtamisen voi suoda. Hän on rehellinen, vastuullinen ja luotettava henkilö, Nazarbajev kehui.

Vaikka Nazarbajev astuu alas maan korkeimmasta virasta, hän jää silti ehkä jopa presidenttiäkin korkeampaa asemaan Kazakstanin politiikassa. Hän aikoo pysyä maata hallitsevan Nur Otan -puolueen sekä kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajana.

Nazarbajevin asema on myös kazakstanilaisten keskuudessa vahva. Heti kun Tokajevista tuli väliaikainen presidentti, hän ehdotti, että maan pääkaupunki Astana, joka Nazarbajevin päätösten myötä on noussut pienestä aavikkokaupungista suureksi metropoliksi, nimetään väistyvän suurmiehen mukaan Nur-Sultaniksi.

Kokenut diplomaatti

Kassym-Jomart Tokajev on karriääridiplomaatti, joka on toiminut myös maansa ulko- ja pääministerinä sekä YK:n palveluksessa. Hän puhuu kazakin ja venäjän lisäksi sujuvaa englantia ja kiinaa.

Tokajevin käytös on hyvin pidättyväistä ja arvostelijoiden mukaan häneltä puuttuu karismaa.

Nazarbajevin ulkomailla asuva kriitikko Mukhtar Abljazov on kuvannut Tokajevia "huonekaluun, joka päästää äänen vain kun sitä siirrellään".

Abljazov uskoo myös, että Tokajevin tehtävä on pitää presidentinpaikkaa vain siihen saakka, kunnes Nazarbajevin tytär Dariga Nazarbajeva on valmis ottamaan tehtävän itselleen.

Vaikka vaaleissa on useita ehdokkaita, niin Tokajevin lisäksi yksikään ei ole kansallisesti tunnettu. Ehdokkaista vain yksi edustaa varsinaista oppositiota. Maan viranomaiset vakuuttavat vaalien olevan täysin läpinäkyvät ja rehelliset.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Kazakstanissa ennakoitu poliittinen muutos on puhdas illuusio. Jo Tokajevin vt-presidenttiyden aikana ihmsioikeusloukkaukset olivat jatkuvia.

Kazakstanin viranomaiset tukahduttivat kaikki rauhanomaisetkin mielenosoitukset. Osanottajien kädet ja jalat sidotaan ja heille annetaan sakkoja ja lyhyitä vankeustuomioita.

Oppositiojohtaja Abljazov on kehottanut kansalaisia kaduille osoittamaan mieltä sunnuntaina ja maanantaina.

Ilmeisesti ainakin osa totteli, sillä uutistoimisto AFP raportoi iltapäivällä, että maassa on ollut tänään mielenosoituksia, joissa on pidätetty satoja ihmisiä. Uutistoimisto Tass sanoo Kazakstanin poliisin puhuvan lähes sadasta pidätetystä.

Uutistoimisto AP:n mukaan hallituksen virkailija puhui 500 poliisiasemille viedystä ihmisestä.

Päivitetty 14.10 AFP:n ja Tassin tiedoilla mielenosoittajien pidätyksistä.

Lähteet: AFP, Tass