1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättiristeilijät tuovat Helsinkiin ennätysmäärän turisteja – Hernesaareen avattiin uusi laituri isoille aluksille

Kesäsesonki täyttää myös reittiliikenteen laivat. Tukholman ja Tallinnan risteilyt ovat säilyttäneet suosionsa.

risteilyt
Risteilyalus Viking Sea Helsingissä.
Yhdysvalloista ja Kanadasta tulleet turistit tutustuivat päiväretkellä Helsingin keskustan nähtävyyksiin. Laivaan palatessa pestään kädet.Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Hohtavan valkoinen Viking Sea -alus on pysähtynyt Hernesaaren satamaan ja kylpee auringossa. Aluksen kyljestä avattu silta johdattaa satoja matkustajia päiväretkelle Helsinkiin.

Yhdysvaltalainen Kathryn Harrington-Hughes on käynyt Suomessa vuosia sitten työmatkalla. Itämeren lomamatkalle hän lähti ystävien houkuttelemana. Päiväretki Helsingin keskustassa täytti toiveet.

– Oli ihanaa ja sää on uskomaton. Toivon vain, että minulla olisi ollut useampi päivä aikaa, Harrington-Hughes kertoo ystävällisesti hymyillen.

Viking Sea on kooltaan maltilliset 227 metriä ja vastaa pituudeltaan Tukholman reittiliikenteen laivoja. Esimerkiksi Silja Serenade on pituudeltaan noin 203 metriä ja Viking Linen Mariella noin 175 metriä. Kansainvälisistä risteilyaluksista rakennetaan yhä suurempia, mikä asettaa vaatimuksia laitureille.

Hernesaaressa otettiin vappuna käyttöön uusi suuria risteilyaluksia palveleva LHD-laituri. Siihen odotetaan jopa 360 metrisiä laivoja.

– Kyllä, kyllä meille on tulossa isoja aluksia ja sitten tuonne ihan meidän ydinpaikoille, Pakkahuoneen laiturille ja Katajanokan laiturille otetaan maksimissaan 215 metrisiä aluksia, kertoo matkustajaliikenteen liiketoimintajohtaja Sari Nevanlinna.

Luvassa on ennätyskesä niin laivojen kuin matkustajienkin määrässä. Helsinkiin odotetaan tänä kesänä kaikkiaan 309 kansainvälistä alusta, jotka tuovat mukanaan yli 550 000 matkustajaa.

Risteilyalus Viking Sea Helsingissä.
Norjalaisen lipun alla purjehtiva Viking Sea on pituudeltaan noin 227 metriä. Hernesaareen odotetaan kesän aikana jopa 360 metrisiä aluksia.Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Reittiliikenne houkuttelee lapsiperheitä

Myös reittiliikenne Tukholmaan ja Tallinnaan vilkastuu kesäisin. Erityisesti lapsiperheet varaavat risteilyjä koululaisten loma-aikaan juhannuksesta aina elokuun puoleen väliin saakka.

Lähialueen matkailu kiinnostaa suomalaisia, vakuuttaa TallinkSiljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

– No kyllä kiinnostaa. Varsinkin kesäkautena ollaan tehty ennätyksiä ihan jokaisena viime vuotena, Nöjd kertoo.

Lapsiperheiden lisäksi Itämeren lähiristeilyt kiinnostavat yhä enemmän aasialaisia turisteja. Heidän määränsä on ollut pikkuhiljaa kasvussa.

– Noin 13 prosenttia matkustajista tulee muualta kuin tästä meidän kotimarkkinasta. Risteily on osa sitä heidän Pohjois-Euroopan elämystään, Nöjd kertoo.

Lue myös:

Luksusristeilijä on komea näky, mutta miltä sen sisällä näyttää? Katso täältä

Lue seuraavaksi