1. yle.fi
  2. Uutiset

Moldovassa vaihdettiin presidentti, jotta saataisiin hajotettua parlamentti, josta oli saatu päivää aiemmin kasaan hallitus

Moldovan jo liki neljä kuukautta jatkunut poliittinen kriisi syvenee. Hallituksesta ulos jätetyn puolueen kannattajat osoittivat mieltään sunnuntaina.

Moldova
PDM -puolueen mielenosoitus Chisinaun keskustassa.
Demokraattipuolueen tukijat osallistuivat mielenosoitukseen Chisinaussa sunnuntaina. Vadim Denisov / AOP

Kun puhutaan Euroopan maiden sekavasta poliittisesta tilanteesta, otsikoita hallitsee usein EU:sta sekavaa eroa tekevä Britannia.

Samaan aikaan Euroopan toisella laidalla Moldovassa on kiehunut kuukausikaupalla.

Tuorein poliittinen kaaos sai alkunsa helmikuussa, kun Moldovassa järjestettiin parlamenttivaalit, jotka kiinnostivat äänestäjiä heikosti ja joissa Etyjin mukaan oli selviä merkkejä äänten ostamista.

Hyllylle laitettu presidentti Igor Dodon puhui toimittajille Chisinaussa sunnuntaina.
Hyllylle laitettu presidentti Igor Dodon puhui toimittajille Chisinaussa sunnuntaina.Dumitru Doru / EPA

Venäjä-mielinen, presidentti Igor Dodonin sosialistipuolue sai äänistä suurimman saaliin, mutta ei sellaisia äänimääriä, että olisi kyennyt muodostamaan hallituksen yksin. Sosialistit saivat 101-paikkaiseen parlamenttiin 35 paikkaa.

Perässä seurasivat oligarkki Vladimir Plahotniucin EU-suuntainen demokraattinen puolue ja kahden EU-myönteisen puolueen ACUM-vaaliliitto. Demokraateille paikkoja kertyi 30, ACUM-liitolle 26.

Hallituksesta on sen jälkeen väännetty kättä tuloksetta. Tänä viikonloppuna kriisi yllättäen syventyi.

Maia Sandu (vas.) poistui parlamentista lauantaina.
Hetkeksi pääministeriksi noussut Maia Sandu (vas.) poistui parlamentista lauantaina.Dumitru Doru / EPA

Vt. presidentti hajottamaan parlamentti

Hallitusvääntöjen keskellä paikallinen tuomioistuin oli määrännyt, että uuden hallituksen pitää olla kasassa 7. kesäkuuta mennessä.

Lauantaina, päivä takarajan jälkeen, presidentti Dodonin sosialistipuolue ilmoitti, että se muodostaa hallituksen ACUM-liiton kanssa, jonka johtaja Maia Sandu nousee pääministeriksi. Yhteistyötä pidettiin etukäteen epätodennäköisenä, ottaen huomioon sosialistien Venäjä-mielisyyden ja ACUM-liiton EU-mielisyyden.

Mielenosoittajien leiri.
Demokraattipuolueen kannattajia on leiriytynyt hallituksen rakennuksen eteen. Veniamin Demidetki / AOP

Oligarkki Plahotniucin demokraatit tekivät oikeuteen valituksen (siirryt toiseen palveluun), koska takaraja hallituksen muodostamiselle oli mennyt, ja demokraatteja tukevia mielenosoittajia leiriytyi ministeriöiden eteen.

Oikeus oli samaa mieltä valituksen kanssa.

Niinpä parlamentin hajottamisesta kieltäytyneeltä Dodonilta vietiin väliaikaisesti valta. Hänen tilalleen nousi entinen pääministeri Pavel Filip– demokraattipuolueen edustaja. Filip hajotti parlamentin ja määräsi uudet vaalit järjestettäväksi syyskuun 6. päivä.

Pavel Filip vierailulla Romaniassa tammikuussa 2016.
Pavel Filip vierailulla Romaniassa tammikuussa 2016.Robert Ghement / EPA

Demokraattien mielestä uusi hallitus on yrittänyt anastaa valtaa Venäjän käskystä; Dodonin mielestä hänen syrjäyttämisestään päättänyt tuomioistuin ei ole poliittisesti itsenäinen. Dodon syytti demokraatteja yrityksestä takertua valtaan ja kutsui kansainvälistä yhteisöä apuun, uutistoimisto Reuters raportoi.

Dodon on hyllytetty ennenkin, kun hän on kieltäytynyt tukemasta lakeja tai nimittämästä ministereitä.

Lisää mielenosoituksia luvassa?

Nyt pelkona on, että Moldovan kriisi syvenee ja kenties pahenee entisestään. Jo lauantaina EU:n edustaja kehotti osapuolia malttiin ja itsehillintään ja Moldovaa noudattamaan lakia ja demokratian periaatteita. Samaa viestitettiin naapurimaa Romaniasta.

Sunnuntaina tuhannet demokraattipuolueen kannattajat marssivat mielenosoituksessa Chisinaussa. Mukana oli tuore virkaatekevä presidentti Filip.

– Menemme vaaleihin 6. syyskuuta ja voitamme kansan luottamuksen, demokraattien johtaja Plahotniuc julisti puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Samaan aikana Dodon sanoi harkitsevansa moldovalaisten kutsumista maltillisiin mielenosoituksiin.

Demokraattipuolueen johtaja, miljonääri Vladimir Plahotniuc maaliskuussa.
Demokraattipuolueen johtaja, miljonääri Vladimir Plahotniuc maaliskuussa.Dumitru Doru / EPA

Jatkuvaa myllerrystä

Korruptiosta kärsivän Moldovan viimeisten kymmenen vuoden poliittiset käänteet ovat olleet värikkäitä.

Esimerkiksi vuonna 2014 kolmesta moldovalaispankista katosi miljardin dollarin verran rahaa.

Lue lisää Moldovan tilanteen taustoista: Moldova käy parlamenttivaaleihin idän ja lännen välissä – Pääpuolueiden kamppailu voi silti olla vain suurta näytöstä

Noin 3,5 miljoonan asukkaan Moldova on Euroopan pienimpiä maita ja köyhimpiä alueita. Suomen ulkoministeriön matkustustiedote (siirryt toiseen palveluun) piirtää omalla tavallaan karua kuvaa: "Talvisin teitä ei useinkaan aurata lainkaan. (...) Hevosia ja hevoskärryjä ilman valoja näkee edelleen liikenteessä, etenkin maaseudulla."

Moldovalla on myös oma jäätynyt konfliktinsa, sillä siitä on irroittautunut vuonna 1992 Transnistrian alue, jonka hallintaa koskeva kiista pullahtaa toisinaan esiin. Transnistria haluaisi olla osa Venäjää.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Lauantaina demokraattisen puolueen varapuheenjohtaja Andrian Candu sanoi Reutersille, että nyt hyllytetty presidentti Dodon olisi esittänyt demokraattipuolueelle hallituksesta tarjouksen, jonka ehdot oli asetettu Venäjällä.

Suunnitelman mukaan Moldovassa toteutettaisiin jo aiemmin esitetty suunnitelma maan muuttamisesta liittovaltioksi, joka antaisi Transnistrialle oman erityisen asemansa. Vastustajien mukaan Transnistria – ja sen kautta Venäjä – pääsisivät päättämään Moldovan asioista.

Dodon on sanonut, että idea liittovaltiosta on tullut Plahotniucilta.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi