Kazakstanissa pidätettiin vaalipäivänä noin 500 mielenosoittajaa

Mielenosoittajat vaativat vapaita ja oikeudenmukaisia vaaleja.

Kazakstan
Mielenosoitukset johtivat pidätyksiin Kazakstanissa.
Mielenosoitukset johtivat pidätyksiin Kazakstanissa.Igor Kovalenko / EPA

Keski-Aasiassa Kazakstanissa poliisi on pidättänyt sunnuntaina noin 500 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat vastustivat presidentinvaalien lopputulosta, joka oli selvä jo ennen kuin äänestyspaikat menivät kiinni.

Mielenosoittajien mukaan kyseessä eivät oleet vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit. He kehottivat äänestäjiä boikotoimaan vaaleja.

Kolme poliisia loukkaantui yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa. Kaksi poliisia loukkaantui väkijoukon heittämistä kivistä ja yksi sai silmävamman pippurisumutteesta.

Sisäministerin mukaan sunnuntain pidätysten taustalla oli "radikaaleja elementtejä". Myös monia toimittajia otettiin kiinni, mutta ainakin useimmat heistä vapautettiin ennen iltaa.

Opposition mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Kazakstanissa.
Opposition mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Kazakstanissa.Igor kovalenko / EPA

Voittajaksi ennustettiin ennakkoon valtapuolue Nur Otanin ehdokas Kassym-Jomart Tokajev, jota tuki maata lähes 30 vuotta hallinnut Nursultan Nazarbajev.

Nazarbajev ilmoitti yllättäen maaliskuussa eroavansa tehtävästä lähes 30 vuoden valtakauden jälkeen. Hän johti maata sen itsenäistyttyä Neuvostoliitosta vuonna 1991 aina tähän vuoteen saakka.

Ovensuukyselyn mukaan Tokajev oli saamassa 70 prosenttia äänistä. Vaaleissa oli yhteensä seitsemän ehdokasta.

Poliisi pidätti opposition mieleosoittajia, jotka vaativat vapaita ja oikeudenmukaisia vaaleja Kazakstanissa.
Poliisi pidätti opposition mieleosoittajia, jotka vaativat vapaita ja oikeudenmukaisia vaaleja Kazakstanissa.Igor Kovalenko / EPA

Oppositiota ei päästetty helpolla ennen vaalejakaan. Tuomioistuimet antoivat mielenosoittajille lyhyitä vankeustuomioita, ja poliisi ratsasi aktivistien koteja.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole koskaan tunnustanut Kazakstanin vaaleja täysin demokraattisiksi. Näihin vaaleihin Etyj lähetti noin 300 tarkkailijaa.

Maan keskusvaalilautakunta ilmoitti näiden vaalien äänestysprosentiksi 77. Aiemmissa vaaleissa äänestysprosentiksi on ilmoitetttu yli 90 prosenttia.

Vaalilautakunta ilmoitti, että lopullisia vaalituloksia on odotettavissa maanantaina.

Lue myös:

Kazakstanissa presidentinvaalit – edellisen presidentin suosikki valitaan lähes varmasti

Lähteet: AP, AFP, STT, Reuters