1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Yleislakko tyhjensi kadut Sudanissa – protestijohtajat vaativat sotilashallinnon eroa

Kaupat olivat kiinni ja kadut tyhjinä koko maassa.

Mielenosoituslakko tyhjensi kadut Sudanissa. Kuva: Marwan Ali / EPA

Kaupat olivat kiinni ja kadut tyhjinä koko Sudanissa sunnuntaina. Kyseessä oli ensimmäinen yleislakkopäivä.

Mielenosoituslakkoon osallisui yksityisiset yritykset, mutta myös muun muassa joitakin valtion pankkeja. Kaupunkien kadut eri puolilla maata olivat lähes tyhjinä.

Protestijohtajat vaativat maata hallitsevan sotilasjuntan eroa. Sudanin ammattiliitto kehotti ihmisiä pysymään kotona ja protestoimaan viime viikolla tapahtunutta tappavaa iskua, kun maan erikoisjoukot hajoittivat mieltä osoittaneen väkijoukon väkivaltaisesti maan pääkaupungissa Khartumissa.

Mielenosoittajien mukaan yli sata ihmistä on jo kuollut 3. kesäkuuta alkaneen hyökäyksen jälkeen. Sunnuntaina surmansa sai ainakin neljä ihmistä.

Sotilashallinnon tiedottaja Shams al-Deen al-Kabashi kehotti protestijohtajia vetämään pois pyyntönsä kansalaistottelemattomuudesta. Televisoiduissa kommenteissa al-Kabashi sanoi, että neuvosto hyväksyy Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin esityksen keskustelujen jatkamiseksi. Ahmed on yrittänyt elvyttää kenraalien ja mielenosoittajien välisiä neuvotteluja.

– Me emme vastusta neuvotteluja ja yksimielisyyteen pääsemistä, al-Kabashi sanoi.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa. Siirtymäkauden sotilashallinto otti vallan ja kenraalit ovat kieltäytyneet mielenosoittajien vaatimuksista siirtyä välittömästi siviilihallintoon.

Viime viikon tiistaina armeija ilmoitti, että kaikki opposition kanssa käydyissä neuvotteluissa tehdyt sopimukset ovat pätemättömiä.

Sudanin tilanne on ollut esillä myös YK:n turvallisuusneuvostossa Britannian ja Saksan pyynnöstä. Turvallisuusneuvosto kuitenkin tyrmäsi vaatimuksen, jonka mukaan neuvosto tuomitsisi siviilien surmaamisen ja vaatisi väkivallan lopettamista.

Kiina ja Venäjä torjuivat ehdotuksen veto-oikeudellaan. Kiina pitää Sudanin väkivaltaisuuksia maan sisäisenä asiana, ja Venäjä puolestaan ei muutoin hyväksynyt päätöslauselmaehdotusta.

Lue myös:

Sudanin protestoijat: RSF-joukot raiskanneet systemaattisesti naisia ja miehiä sekä iskeneet sairaaloihin

Afrikan unioni erotti Sudanin – Syynä armeijan väkivalta ja tappava isku mielenosoittajia vastaan

Sudanin kuolonuhrien lukumäärä jo 100 – armeija haluaa takaisin neuvottelupöytään

Sudanin sotilasneuvosto määrää uudet vaalit