YK-järjestö: Riski siirtolaisten haaksirikosta Välimerellä suurempi kuin koskaan

Italian tiukka maahanmuuttopolitiikka on vähentänyt pelastusoperaatioita, joita hallitus pitää vetotekijänä.

Välimeri
Merestä poimittuja ihmisiä tuotiin Sea Eye -järjestön Professor Albrecht Penck -alukselle 29. joulukuuta.
Merestä poimittuja ihmisiä tuotiin Sea Eye -järjestön Professor Albrecht Penck -alukselle 29. joulukuuta 2018.Alexander Draheim, Sea Eye / EPA

Riski siirtolaisten joutumisesta haaksirikkoon Välimerellä on suurempi kuin koskaan, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestön mukaan syynä on pelastusalusten puute ja Libyasta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrän kasvu. Asiasta uutisoi Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Sääolot Välimerellä ovat olleet viime aikoina suotuisat, ja avustusjärjestöjen mukaan liki 700 ihmistä on lähtenyt viime päivinä Libyasta kohti Eurooppaa. Libyan rannikkovartiosto on lähettänyt heistä takaisin vain viisi prosenttia ja noin puolet on saapunut Maltalle ja Italiaan. Muiden kohtalosta ei ole tietoa.

– Ellemme puutu pian tilanteeseen, merestä tulee verinen, varoittaa UNHCR:n tiedottaja Carlotta Sami.

Italian ja Maltan hallitusten tiukka maahanmuuttopolitiikka on vähentänyt pelastusoperaatioita, joiden on arvosteltu houkuttelevan siirtolaisia merimatkalle. Italian populistihallitus on luonnehtinut kansalaisjärjestöjen pelastusaluksia "meritakseiksi" ja syyttänyt heitä yhteistyöstä ihmissalakuljettajien kanssa.

Pelastusalusten toiminta on tehty vaikeaksi, ja niitä operoivat järjestöt ovat joutuneet luopumaan tehtävistä.

Sisäministeri Matteo Salvini on myös herättänyt huomiota sulkemalla Italian satamat siirtolaisilta ja estämällä pelastusalusten rantautumisen maihin.

Libyan reitistä tullut yhä vaarallisempi

Muuttoliike Välimeren yli on rauhoittunut selvästi pakolaiskriisin huippuvuosista ja myös kuolonuhrien määrä Välimerellä on ollut laskussa. Libyan merireitistä on kuitenkin tullut yhä vaarallisempi niille, jotka uskaltavat lähteä matkalle. Hukkuneiden määrä suhteessa Eurooppaan saapuneisiin on kyseisellä reitillä kasvanut rajusti tänä vuonna.

YK-järjestöjen mukaan vajaat 2 000 siirtolaista on saapunut Italiaan tämän vuoden aikana, ja 350 on kuollut matkalla, jolloin kuolleiden osuus matkalle lähteneistä on 15 prosenttia.

Italian kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksen ISPI:n mukaan sisäministeriön tilastot osoittavat, että tammi-huhtikuun aikana joka kahdeksas kuoli Libyan ja Italian välisellä merireitillä. Tutkimuslaitoksen luvut eivät vahvista väitteitä pelastusoperaatioiden toimimisesta vetotekijänä.

ISPI:n mukaan tänä vuonna noin 85 ihmistä päivässä on pyrkinyt Välimeren yli Eurooppaan sinä aikana kun kansalaisjärjestöjen pelastusaluksia ei ole ollut liikkeellä. Kun pelastusalukset ovat olleet työssään, vastaava luku on noin 76.

Lue myös:

Kymmeniä ihmisiä hukkui Välimereen Tunisian edustalla

EU-maat vetävät laivaston alukset Välimeren Libya-operaatiosta

Jo yli 200 Eurooppaan pyrkinyttä on hukkunut Välimereen tänä vuonna – sunnuntaina Lesboksen rantaan ajautui lapsen ruumis

YK:n pakolaisjärjestö huolissaan: Yli 140 Välimereltä pelastettua siirtolaista vietiin takaisin Libyaan

"Kukaan ei tiedä montako ihmistä kuolee, kun laivamme seisoo tässä" – Vapaaehtoiset toivovat, että Espanja päästäisi pelastusaluksen matkaan

Espanja sulki siirtolaisia pelastaneen avustuslaivan satamaan Barcelonassa