Hongkongin hallinto ei aio luopua lakiesityksestä – Ympäri maailmaa pidetty tukimielenosoituksia Hongkongin jättiprotesteille

Kiinalaislehden mukaan ulkomaat yrittävät haavoittaa Kiinaa kannustamalla massaprotesteihin Hongkongissa.

Hongkong
Berliinissä mielenosoittajan kyltissä luki "1984 tapahtuu Hongkongissa". Kyltti viitannee George Orwellin 1984 -romaaniin, joka kuvaa kaikkea valvovaa yhteiskuntaa.
Berliinissä mielenosoittajan kyltissä luki "1984 tapahtuu Hongkongissa". Kyltti viitannee George Orwellin 1984 -romaaniin, joka kuvaa kaikkea valvovaa yhteiskuntaa. Felipe Trueba / EPA

Sunnuntain massaprotestit Hongkongissa eivät ole muuttaneet hallinnon mieltä uuden lain suhteen.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam sanoi maanantaina, että hänellä ei ole mitään aikeita vetää pois lainsäädäntöä.

Ympäri maailmaa on järjestetty tukimielenosoituksia. Esimerkiksi Kanadassa järjestettiin sunnuntaina tukimielenosoitus Hongkongin jättiprotestille.

Vancouverin Kiinan edustuston edessä oli satoja ihmisiä, jotka osoittivat mieltään kaavailluille lakimuutoksille.

– Tämä laki muutos vaikuttaa miljooniin ihmisiin ei vain Hongkongissa vaan koko maailmassa, sanoi mielenosoitusta järjestämässä ollut Mabel Tung. Tung muutti 40 vuotta sitten Hongkongista Kanadaan.

– Emme halua, että Hongkongista tulee taas yksi kiinalaiskaupunki, jossa ihmisillä ei ole lainkaan vapauksia, sanoi mieltään osoittanut Jeremy Chang. Hän muutti Hongkongista vuonna 1997.

Vancouverin alueelle on asettunut tuhansia hongkongilaisia maahanmuuttajia, jotka saapuivat Kanadaan ennen kuin Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997.

AFP:n mukaan myös Los Angelesissa ihmiset marssivat hongkongilaisten tueksi.

Euroopassa Berliinissä Saksassa sekä Lontoossa Britanniassa on järjestetty tukimielenosoitukset.

Kiinalainen taiteilija ja yhteiskuntakriitikko Ai weiwei osallistui tukiprotestiin Lontoossa 9. kesäkuuta.
Kiinalainen taiteilija ja yhteiskuntakriitikko Ai weiwei osallistui tukiprotestiin Lontoossa 9. kesäkuuta. Will Oliver / EPA

Lontoossa tapahtumaan osallistui Suomessakin näyttelyn pitänyt kiinalaistaiteilija ja aktivisti Ai Weiwei. Ai Weiwei on aiemminkin ottanut kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Hän on muun muassa ollut pidätettynä Kiinassa. Viime vuonna hänen studionsa purettiin yllättäen.

Uuden lakimuutoksen katsotaan tiukentavan Manner-Kiinan otetta erityishallintoalueesta.

Lakimuutos mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiinan politiikkaa arvostelevia henkilöitä voitaisiin lain varjolla ottaa kiinni ja viedä Manner-Kiinan puolelle.

Protestoijia Hongkongissa sunnuntaina 9. kesäkuuta.
Protestoijia Hongkongissa sunnuntaina 9. kesäkuuta. Jerome Favre / EPA

Lehti: Tarpeellinen laki

Kiinalainen China Daily -lehti on kirjoittanut protestien saavan kannustusta Kiinan ulkopuolelta. Lehden mukaan "ulkomaiden voimat" yrittävät haavoittaa Kiinaa.

– Jokainen oikeudenmukainen ihminen ajattelee uuden lakiesityksen olevan laillinen ja järkevä sekä katsoo sen vahvistavan Hongkongin oikeusvaltion periaatteita, kirjoitti lehti maanantaina.

Lehden mukaan oppositio on hämännyt ulkomaiden liittolaisten tuella hongkongilaiset mukaan protestoimaan.

Hongkongin aluejohtajan mukaan lakimuutos auttaa oikeuden toteutumisessa ja varmistaa, että Hongkong täyttää kansainväliset velvollisuutensa rajat ylittävän rikollisuuden kitkemisessä.

Sadat tuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään Hongkongissa lakia vastaan.

Reutersin mukaan aluksi mielenosoitus oli sujunut rauhallisesti.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Hongkongissa 10. kesäkuuta.
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Hongkongissa 10. kesäkuuta. Edwin Kwok / EPA

Silminnäkijöiden mukaan useat sadat mellakkapoliisit olivat ympäröineet paikallisen hallintorakennuksen, minkä jälkeen syntyi yhteenottoja. Poliisit oli ilmeisesti käyttäneet pamppuja, pippurisumutetta ja vettä mielenosoittajia vastaan.

Useita ihmisiä oli Reutersin mukaan loukkaantunut niin mielenosoittajien kuin poliisien puolella ja paikalle oli kutsuttu ambulansseja.

Sunnuntain mielenosoituksen on kerrottu olleen suurin 15 vuoteen. Mielenosoituksen järjestäjät puhuivat miljoonasta osallistujasta, poliisi puolestaan kertoi marssin alussa olleen 153 000 osanottajaa.

Lue myös:

Pelko karkottamisesta Kiinaan ajoi satojatuhansia marssille Hongkongissa – "Minun on pelastettava tyttäreni", kommentoi uudesta karkotuslaista huolestunut opettaja

Lähteet: Reuters, STT, AFP