Raahen edustan saaret kartoitetaan ja tutkitaan – tavoitteena saada umpeenkasvaminen pysäytettyä

Perinteisen laiduntamisen päättyminen ja Itämeren rehevöityminen on aiheuttanut ongelmia saarille ja luodoille.

Raahe
Taskun pookia kunnostettiin kesällä 2016 Raahessa.
Taskun pookia kunnostettiin kesällä 2016 Raahessa.Risto Degerman / Yle

Kesän aikana Raahen edustan saarilla tehdään linnustoselvityksiä sekä uhanalaisten kasvien inventointia. Lisäksi Taskun saarella selvitetään erikseen vielä tarkemmin saaren pikkuperhos-, kovakuoriais-, myrkkypistiäis- ja kärpäslajistoa. Rannikon kohteissa aiemmin löydetty runsaasti uhanalaista ja harvinaista lajistoa.

Suojelubiologi Päivi Virnes Metsähallituksesta kertoo, että osa Raahen saarista on kärsinyt perinteisen laidunnuksen päättymisestä ja Itämeren rehevöitymisestä. Tämän seurauksena aiemmin avoimet saaret, luodot ja perinnemaisemat kasvavat vähitellen umpeen.

Kesän työt liittyvät Metsähallituksen vetämään Rannikko-Life (siirryt toiseen palveluun) hankkeeseen, jossa Raahe on mukana. Metsähallitus vastaa suunnittelu- ja laji-inventointitöistä ja laatii myös kohteelle luonnonhoitosuunnitelman.

Rannikko-Lifen luonnonhoitotoimilla umpeenkasvu saadaan pysäytettyä ja parantamaan saariston luontoarvoja.

Vuoden päästä kesällä Raahen kaupungin nuorisotyöpaja aloittaa hoitosuunnitelman mukaiset luonnonhoitoraivaukset, joilla tavoitteena on kunnostaa alueen perinnemaisemia, lintuluotoja ja paahdeympäristöjä.

Hanketta rahoittavat Raahen kaupunki, EU:n Life -luonto -rahasto sekä Metsähallitus. Kaikkiaan näistä rahoituslähteistä kertyy noin 150 000 euron rahoituspotti, josta tämän vuoden aikana käytetään noin puolet.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)