Autokauppa käy nyt Keski-Pohjanmaalla kiivaammin kuin muualla maassa

Takana on kolme laihempaa vuotta, ja nyt kurotaan eroa umpeen.

Keski-Pohjanmaa
Uusia autoja autokaupan esittelyhallissa.
Nella Nuora / Yle

Autokauppa on käynyt Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla alkuvuonna selvästi vilkkaammin kuin muualla maassa. Ensirekisteröinnit ovat koko maassa jäljessä viime vuodesta lähes 14 prosenttia, mutta pohjalaismaakunnissa on eletty jopa kasvun kuukausia.

Selitys voi löytyä historiasta: Keski-Pohjanmaalla on mitattu jo kolmen vuoden ajan suurempia miinuksia kuin muualla maassa. Viime vuonna rekisteröinnit kasvoivat valtakunnallisesti joka kuukausi, mutta Keski-Pohjanmaalla kirjattiin isoakin miinusta tammikuuta lukuunottamatta.

Nyt tuota eroa on ruvettu kirimään kiinni.

– Vuosien varrella syntynyt ostopatouma purkautuu pala kerrallaan, arvioi toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Myös hyvä työllisyystilanne voi selittää ilmiötä. Erityisesti uuden auton oston ratkaisee aina talouskehitys.

– Kun on uskoa tulevaisuuteen, silloin uskalletaan lähteä vaihtamaan autoa uudempaan käytettyyn tai jopa uuteen, sanoo Rissa.

Koko Suomessa autokaupan hiljeneminen kevääksi johtui Autoalan Keskusliitosta mukaan muun muassa poliitikkojen vaalien alusajan lausunnoista, jotka saivat ostajat epäröimään valintojaan.

Hallitusohjelman suunnitelma kiristää polttoaineverotusta taas on Pekka Rissan mukaan melkoista myrkkyä niille, jotka tarvitsevat autoa päivittäin.

Ohjelmaan kirjattua ajatusta tulevaisuuden verotusmallia pohtivasta työryhmästä Rissa pitää hyvänä, sillä hänen mukaansa ohjaus vähäkulutuksiseen suuntaan ei tapahdu päivässä.

– On rakennettava rauhassa malli, jolla autokanta saadaan uusiutumaan 4–6 vuodessa.