1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin poliisilaitos

Tutkinta Helsingin poliisin viestintäjohtajasta, ex-kansanedustajasta lähes valmis: Vaalirahoitusta epäillään lahjukseksi

Esitutkinta on koskenut rikosnimikkeitä lahjuksen antaminen, lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Helsingin Sanomien mukaan epäilyissä on kyse Helsingin poliisin viestintäjohtajasta, entisestä kansanedustajasta Juha Hakolasta (kok.). Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisarioon liittyvä esitutkinta on valmistumassa.

Yle kertoi rikkosepäilystä ensi kerran viime keväänä.

Esitutkinta liittyy epäilyyn, onko ylikomisario saanut kolmissa vaaleissa vaalitukea yhteensä yli 3 000 euroa yritykseltä, jonka kanssa poliisilaitos on tehnyt kauppoja. Asiasta tiedottaa keskusrikospoliisi (siirryt toiseen palveluun) (KRP).

– Kyse on ensisijaisesti siitä, että onko joku saanut virkatoiminnan vuoksi taloudellista etua, ja että onko Helsingin poliisilaitoksen hankinta jotenkin koplattu yhteen vaalituen kanssa. Virkatoimistahan ei normaalien käsittelymaksujen lisäksi pitäisi kenellekään maksaa mitään ylimääräistä, sanoo tutkinnanjohtaja, apulaispoliisipäällikkö Jukka Haavisto Ylelle.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Helsingin poliisin viestintäjohtajan, entisen kansanedustajan, Juha Hakolan (kok.) korruptioepäilyssä osallisena on tunnettu ruokaravintola. Yrityksessä työskenneltyä kahta henkilöä epäillään lahjuksen antamisesta, mutta keskusrikospoliisi ei halua vahvistaa, minkä alan yrityksestä on kysymys.

– Sitä minä en tässä vaiheessa sanoisi. Pääfokus tässä asiassa on poliisin tekemä epäilty rikos, josta tiedotusvastuussa poliisiin kohdistuvasta esitutkinnasta on syyttäjätaustainen vastaava tutkinnanjohtaja Haavisto, sanoo jutun toinen tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Asko Vaten.

Myöskään Haavisto ei halua kertoa, onko kyseessä ruokapalveluja myyvä yritys, eikä kumpikaan tutkinnanjohtaja omien sanojensa mukaan tiedä, käyttääkö Helsingin poliisilaitos vielä kyseisen yrityksen palveluita.

Helsingin poliisilaitos ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa millään tavalla.

Epäillyt lahjukset olisi vastaanotettu vuosina 2015–2019.

Rikoksesta epäiltynä on ollut yhteensä kolme henkilöä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet epäilyt.

Syyttäjälaitoksen ja Keskusrikospoliisin johtama esitutkinta on koskenut rikosnimikkeitä lahjuksen antaminen, lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen. Syyttäjälaitos ja KRP tiedottavat asiasta erikseen, kun esitutkintaa valmistuu.