Ranskalaisyhtiö ostaa konevuokraaja Ramirentin – tarjoaa osakkeesta lähes tuplasti pörssikurssiin verrattuna

Yhtiön hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä yksimielisesti.

yrityskaupat
Rakennustyömaa Helsingissä.
Ramirentin liikevaihto oli viime vuonna hieman yli 700 miljoonaa euroa ja sillä on noin 2 900 työntekijää.Henrietta Hassinen / Yle

Ranskalainen konevuokrausyhtiö Loxam ostaa suomalaisen Ramirentin. Loxam tarjoaa Ramirentin osakkeesta yhdeksän euroa eli yhteensä noin 970 miljoonaa euroa, yhtiöt kertovat.

Ramirentin osakkeen hinta Helsingin pörssissä jäi perjantaina 5,44 euroon, joten Loxamin tarjous on avokätinen. Yhtiön hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä yksimielisesti.

– Loxamin tarjoama hinta tarjoaa houkuttelevan käteispreemion osakkeenomistajillemme. Yritysostojen ja yritysintegrointien historialla uskon, että Loxam tarjoaa Ramirentille hyvän kodin, sanoo Ramirentin hallituksen puheenjohtaja Ulf Lundahl tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Konevuokrausyhtiö Loxamin laitteita varastoalueella.
Loxam on ranskalainen konevuokrausyhtiö.Eric D ricochet69 / Alamy / AOP

Vuonna 1967 perustetun Loxamin liikevaihto oli viime vuonna yli 1 400 miljoonaa euroa. Sillä on noin 8 000 työntekijää. Ramirentin liikevaihto oli viime vuonna hieman yli 700 miljoonaa euroa ja sillä on noin 2 900 työntekijää.

Ramirentin ja Loxamin yhdistyminen on mahdollisuus luoda Euroopan markkinoille johtava konevuokraustoimija, arvioi puolestaan Loxamin toimitusjohtaja Gérard Déprez tiedotteessa.

Työsuhteet jatkuvat

Suomessa Ramirentin palveluksessa on noin 600 työntekijää. Toimipisteitä on viitisenkymmentä.

– Kaikkien työsuhteet ja tilanne säilyy ennallaan, sanoo Ramirentin toimitusjohtaja Tapio Kolunsarka.

Hänen mukaansa järjestelyssä ostajayhtiö on ollut aloiteellinen, ja kyse on tarjouksen tekijän maantieteellisestä laajentumisesta.

– He ostavat markkinajohtajuutta näistä yhdeksestä maasta joissa olemme läsnä, ja jatkamme toimintaa ihan normaalisti, Kolunsarka kertoo.

Hän korostaa, että suhdanneherkän rakennusalan lisäksi Ramirent palvelee myös muita toimialoja, kuten teollisuutta.

– Tietysti tässä liiketoiminnassa tulee varautua siihen että tulee sekä ylämäkiä että alamäkiä, Kolunsarka toteaa.

Ramirentin henkilönostureiden tarkastaja Lauri Karppinen on henkilönosturin kyydissä ja puhuu kännykässä.
Ramirentin keskeistä vuokrakalustoa ovat muun muassa erilaiset nostimet. Henkilönostintarkastaja Lauri Kauppisen mukaan ne on katsastettava vuosittain. Kristofer Andersson / Yle