1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Ylen kysely: Puolet kansasta haluaa Suomen hakevan suomalaislapset pois Isis-leiriltä, äitien paluuta tukee vain joka neljäs

Kysymys Isis-taistelijoiden perheenjäsenten paluusta on monella tapaa kiperä. Uusi hallitus joutuu pian ottamaan asiaan kantaa.

Isis
Al-Holin Isis-leiri
Al-Holin leirillä pidetään äärijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä.Delil Souleiman / AFP

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan noin kolmasosa suomalaisista ei kannata Syyrian al-Holin leirille jääneiden suomalaislasten ja näiden äitien palauttamista Suomeen.

Leirillä pidetään äärijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Leirillä Ylen haastattelemien suomalaisten mukaan joukossa on 11 äitiä ja 33 lasta.

Vajaa neljännes kyselyyn vastanneista toisi sekä äidit että lapset Suomeen. Suunnilleen yhtä moni toisi Suomeen pelkästään lapset.

Kysymys Isis-taistelijoiden perheenjäsenten kohtalosta on monella tavalla vaikea. Vastaukset jakaantuvat ja 16 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

isis naiset lapset palautus kysely
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Helsingin yliopistosta sanoo, että kysymyksessä törmäävät eri käsitykset lasten oikeuksista, vanhempien velvollisuuksista ja siitä, mihin asti yhteiskunnan vastuu ulottuu.

– Kriisialueelle vapaaehtoisesti lähteneet naiset ovat käyttäneet Suomen yhteiskunnan heille suomia oikeuksia lähtiessään lastensa kanssa kriisialueelle, mutta nyt he ovat tilanteessa, jossa he eivät pysty takaamaan lapsilleen minkään tyyppistä hyvää elämää.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat tiukalla linjalla

Puoluekannan mukaan tarkasteltuna kielteisimmin Suomen järjestämiin palautuksiin suhtautuvat perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat. Heidän joukossaan on eniten niitä, joiden mielestä Suomen ei tulisi järjestää naisten eikä myöskään lasten palautusta.

Professori Hallamaa sanoo, että tyypillisesti lasten puolustaminen katsotaan osaksi inhimillistä moraalikäsitystä, sillä lapset eivät ole voineet valita vanhempiaan tai vaikuttaa vanhempiensa valintoihin.

Historiasta on kuitenkin löydettävissä poikkeuksia. Usein ne liittyvät siihen, pidetäänkö lapsia omina vai vieraina.

– Esimerkiksi Lapin sodan jälkeen saksalaissotilaiden Suomeen jääneet lapset olivat erittäin hyljeksittyjä. Samantyyppinen suhtautuminen, jossa lauma ei hyväksy vieraita, näkyy tässä. Sitä voi pitää primitiivisenä, eikä suinkaan moraalin ilmentymänä, Hallamaa sanoo.

Nuoret ja naiset myönteisimpiä äitien ja lasten palauttamiselle

Miehet suhtautuvat leirillä asuvien suomalaisten palautukseen naisia tiukemmin. Nuoret, alle 25-vuotiaat vastaajat tukivat sekä lasten että äitien hakemista muita ikäryhmiä enemmän.

Professori Hallamaa arvioi vastausten kertovan siitä, että naiset samaistuvat leirille jääneiden äitien ja lasten tilanteeseen miehiä enemmän.

– He ajattelevat sitä yksilön kannalta, eivät niinkään yleisten periaatteiden mukaan.

Suomen vasta valittu hallitus joutuu pian tekemään ratkaisuja asiaan liittyen.

Ylen tietojen mukaan toimintavaihtoehtoja selvittänyt virkamiestyöryhmä on tällä viikolla saamassa selvityksensä valmiiksi. Sen jälkeen asia siirtyy hallituksen pöydälle.

Edellisen hallituksen ministerityöryhmässä tehdyn linjauksen mukaan aikuisten palauttamista ei järjestetä, mutta vaihtoehtoja lasten pelastamiselle selvitettiin laajassa virkamiestyöryhmässä.

Palaajien pelätään muodostavan uhan Suomen sisäiselle turvallisuudelle. Entisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) mukaan monet leiriin jääneet naiset ovat syvästi radikalisoituneita.

Aiempi linjaus saattaa kuitenkin törmätä lasten ja vanhempien erottamisen vaikeuteen sekä leiriä hallinnoivien kurdijoukkojen vastustukseen. Kurdit haluavat päästä eroon alueellaan olevista muiden maiden kansalaisista.

Tuore sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi viime viikolla lähtökohdan olevan se, että lasten oikeudet toteutuvat.

Lisää aiheesta:

Miten 33 suomalaislasta pelastetaan Isis-leiriltä? Viranomaiset selvittävät nyt vaikeaa kysymystä, joka voi kaatua uuden hallituksen syliin

Millaiset ovat olot Isis-leirillä Syyriassa? Mikä on Suomen kansalaisten tilanne? Paikalla käynyt Ylen toimittaja Antti Kuronen vastasi yleisön kysymyksiin

Suomalaiset Isis-naiset kertovat poikkeuksellisessa haastattelussa elämästään Syyriassa: "Lapset ovat kaikki, mitä minulla on"

Lue seuraavaksi