Pakkanen palasi Lappiin – ainakin pariksi päiväksi

Kesäkuun kaikkien aikojen pakkasennätykseen on vielä matkaa.

sää
Kelikameran kuvaa tie 21, Kilpisjärveltä 10. kesäkuuta klo 9.00.
Liikenneviraston kelikameran kuva Kilpisjärveltä tieltä 21 tänään kello 9.00.Liikennetilanne.fi

Yllättiköhän talvi autoilijat?

Näin voisi kysellä, kun katselee Lapin sääkarttoja. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kilpisjärvellä mitattiin viime yönä 2,7 astetta pakkasta. Aamupäivällä kello 10.40 pakkanen oli kiristynyt vielä hieman eli 2,9 asteeseen.

Kylmimmät lämpötilat mitattiin kuitenkin noin tuhannen metrin korkeudessa Saana-tunturilla. Kilpisjärven kyläkeskuksessa elohopea pysyi kylmimmilläänkin hitusen nollan yläpuolella.

Pakkasasteet eivät ole aivan tavattomia Lapissa tähän aikaan vuodesta, mutta viime päivien +30:tä hipovien lämpötilojen jälkeen ne ovat ainakin yllättäviä. Suomen kesäkuun pakkasennätykseen on vielä matkaa: vuonna 1962 Inarissa mitattiin peräti 7,0 miinusastetta.

Pakkaset eivät välttämättä helpota aivan lähiaikoina, vaan yöpakkaset ja lumisateet ovat yhä mahdollisia lähipäivinä. Kaikkein kylmin sää kattaa Käsivarren ja Pohjois-Lapin alueita. Torstaina on jo selvästi lämpimämpää.

Ainakin Käsivarressa on havaintojen mukaan satanut lunta ja räntää, joten Ilmatieteen laitos antaa Lappiin varoituksen huonosta ajokelistä.

Oletko paikan päällä? Voit lähettää meille uutiskuvan tai -videon osoitteessa yle.fi/uutisvinkki.