Heinolan romuautokasan palo muistutti suurpalojen sammutusvesihaasteesta

Rajun tulipalon syttymissyy ei ole vielä tiedossa, mutta pelastusviranomaisen mukaan kuuma romu on todennäköisesti syttynyt itsestään.

Heinola
Autoromuttamon palo Heinolassa 8. kesäkuuta 2019
Heinolan palosta levisi runsaasti savua ympäristöön lauantaina ja palosta annettiin myös vaaratiedote.Heikki Kiseleff / Yle

Suurpaloissa sammutusveden riittävyys aiheuttaa pelastuslaitoksille monta kertaa päänvaivaa.

Kun lauantaina kierrätyskeskuksessa Heinolassa paloi romuautokasa, niin pelastuslaitoksen mukaan alueella palopostista sai vettä yhteen säiliöautoon sekä sen vesi- ja vaahtotykille.

– Alkuvaiheen ongelmat ovat tuttu ilmiö varsinkin isoissa tulipaloissa, sanoo aluepalopäällikkö Jari Lehtinen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Heinolan suurpalossa lisävettä hankittiin muun muassa läheisestä luonnonvesilähteestä, josta sitä otettiin moottoriruiskulla säiliöautoon ja ajettiin palopaikalle.

Säiliöautot toivot vettä myös esimerkiksi Heinolan paloasemalta.

Veden lisäksi sammutuksessa käytetään sammutusvaahtoa ja alueen raivausta

Lehtinen muistuttaa, että tarvittaessa sammutusapua saadaan vaikka helikoptereilta, mutta niitä ei tässä tapauksessa hälytetty.

Romuautokasan kokoamisessa puutteita

Palon syttymissyytä ei pelastusviranomaisen mukaan vielä tiedetä.

– Sehän on aidattu ja vartioitu alue. Valistunut arvio on, että palo on itsekseen syttynyt, kun siellä on helteen kuumentamaa autonromua.

Autonromukasa oli noin sata metriä pitkä ja 20 metriä korkea.

– Kasat pitäisi jaotella pienempiin osiin. Myös esimerkiksi turpeen varastoinnissa on usein liian isot aumat. Tällaista yhtä isoa ja pitkää kohdetta on vaikea sammuttaa, kun sitä ei saa katkaistua pienempiin osiin. Samalla tulipalo myös leviää herkästi laajaksi.

Pelastuslaitos aikoo muistuttaa Kuusakosken kierrätyskeskusta asiasta. Kohteen vesihuollon parantaminen vaatisi yhtiön ja kaupungin vesihuoltolaitoksen yhteistyötä, jos alueella haluttaisiin esimerkiksi isompi vesiasema.

Palon taloudelliset vahingot jäivät pieniksi

Taloudelliset vahingot Kuusakosken kierrätyslaitoksella tapahtuneesta romuautokasan palosta jäävät pieniksi.

Palon leviäminen murskauslaitokselle ehdittiin pysäyttämään, ja kierrätyslaitos on ollut maanantaina normaalisti käytössä.

Kuusakoski -yhtiön yhteiskuntasuhteiden johtaja Risto Pohjanpalo arvioi, että suurimmat vahingot aiheutuvat laskeutusaltaissa nyt olevien sammutusvesien jatkokäsittelystä.