Ei syytteitä: Tuttu valvoi ilmaiseksi tamperelaisen poliitikon kylpyhuoneremontin

Atanas Aleksovski ei saa syytettä lahjuksen ottamisesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

poliitikot
Atanas Aleksovski
Atanas Aleksovski ei saa syytteitä lahjuksen ottamisesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Yle

Tampereella keskeinen poliitikko Atanas Aleksovski (sd.) ei saa syytteitä lahjuksen ottamisesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinnassa tutkittiin, onko Aleksovski syyllistynyt näihin rikoksiin.

Aleksovskin epäiltiin ottaneen parkkiyhtiö Finnparkin hallituksen puheenjohtajana vastaan oikeudettoman taloudellisen etuuden.

Aleksovski oli tiedustellut etukäteen tietämältään rakennusyhtiön johtajalta, voisiko tämä toimia hänen kotinsa sauna- ja kylpyhuoneremontin valvojana. Johtaja oli lupautunut tähän tehtävään ja pyytänyt alaistaan piirtämään puhtaaksi remontin kuvia.

Myöhemmin tämä johtaja valittiin Finnparkin uudeksi toimitusjohtajaksi Atanas Aleksovskin esityksestä. Henkilö ei ole enää Finnparkin toimitusjohtajana.

Sekä johtaja että Aleksovski ovat kertoneet, että Aleksovski oli tarjonnut maksua, mutta johtaja ei halunnut vastaanottaa sitä. Valvontatyön arvo oli asiantuntijan arvion mukaan 1 000–2 000 euroa.

Molemmat kertoivat lisäksi, että remonttia tehdessä keväällä ja kesällä 2013 uusi toimitusjohtajan rekrytointiprosessi ei ollut tiedossa.

Syyttäjänviraston mukaan ei ole näyttöä siitä, että tietoa rekrytointiprosessista olisi ollut vielä remonttivalvonnan aikana.

Ei tiennyt tuttunsa roolia

Toiseksi Aleksovskin epäiltiin toimineen esteellisenä kaupunginhallituksen kokouksen puheenjohtajana, kun kaupunki päätti kyseisen rakennusyhtiön tekemästä hakemuksesta. Aleksovskin mukaan hän ei tiennyt tuttunsa roolia rakennusyrityksessä.

Syyttäjänviraston mukaan ei ole näyttöä siitä, että Aleksovski olisi rikkonut virkavelvollisuutta.

Aleksovski tuomittiin tammikuussa seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan sitä käsitellään hovioikeudessa.

Aleksovskin rikosepäily ja tuomio liittyivät monimutkaiseen tonttijärjestelyyn kaupungin ja Kotilinnasäätiön välillä. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Aleksovski on ollut usean rikosprosessin kohteena.

Syyttäjä kävi läpi papereita myös Aleksovskin nimittämisestä Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Asiassa tutkittiin sitä, onko Aleksovski rikkonut lakia, kun hän ei kertonut ennen nimitystä olevansa rikoksesta epäiltynä. Syyttäjän mukaan ei ollut olemassa todennäköisiä syitä syyllisyyden tueksi.

Tampereen johtavat poliitikot ja virkamiehet tiesivät ennen Finnparkin hallituksen nimitystä vuoden 2018 keväällä, että Aleksovski on epäiltynä rikoksesta. Tiedon he saivat poliisilta.

Lue lisää:

Hallinto-oikeus: Tamperelaiset demaripoliitikot voitiin valita kaupunginhallitukseen kaksoisroolista huolimatta

Tampereen johto tiesi demarivaikuttajan rikosepäilystä ja rikkoi kaupungin ohjeita – myös Kummolan ja Lylyn pitää antaa selvitys tekemisistään

Syyttäjä ei nosta syytettä Atanas Aleksovskia vastaan Finnparkin osalta

Tampereen keskeinen poliitikko tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen – taustalla tonttijärjestelyt