Simpukoiden massakuolemasta kärsinyttä Vihdin Enäjärveä hoidetaan nyt kalastamalla – tavoitteena pyytää ainakin 10 tonnia särkikalaa

Enäjärvi nousi viime kesänä otsikoihin, kun simpukoiden joukkokuolema aiheutti järvellä hajulöyhkän.

Vihti
Vihdin Enäjärvellä hoitokalastetaan särkikaloja.
Vihdin Enäjärvellä hoitokalastetaan särkikaloja.Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys ry

Vihdin Enäjärvellä pyydetään parhaillaan rysällä särkikalaa. Tavoitteena on pyytää alkukesän aikana vähintään 10 tonnia lähinnä lahnaa ja särkeä, kertoo Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys Vesy Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistyksen mukaan hoitokalastuksen tarkoituksena on ylläpitää toimivaa ravintoketjua ja poistaa järvestä biomassaa.

Järvi koki viime kesänä simpukoiden joukkokuoleman. Kuolleet simpukat nousivat pintaan ja aiheuttivat hajulöyhkää. Myöhemmin järvestä nostettiin satoja kiloja kuolleita kaloja.

Simpukoiden, kalojen ja rapujen kuolemien taustalla oli kaksi eri myrkyllistä leväsukua.

Molemmat löydetyt levät tuottivat maksamyrkkyä ja toinen levä myös hermomyrkkyä. Levät löydettiin järvestä otetuista näytteistä.

Vesyn mukaan saaliin joukossa on ollut myös kuhaa ja ahventa, jotka kalastajat ovat vapauttaneet takaisin järveen.

Vihdissä on etsitty vesiensuojeluun kuumeisesti keinoja viime kesän ongelmien jälkeen. Vihdin kunnan ympäristöpäällikkö Sari Janhunen kertoi Ylelle toukokuussa, että tavoitteena on pitkän aikavälin hoitosuunnitelman tekeminen ja sitten rahoituksen hakeminen sille.

Kunnostustoimia mutkistaa entisestään muuttuva ilmasto. Esimerkiksi rankkasateet ja pitkät hellejaksot voivat aiheuttaa hyvin yksilöllisiä ja yllättäviä seurauksia eri vesistöissä.