Ilmalämpöpumppu räjähti ja aiheutti tuhoisan tulipalon Joensuussa – Paloasiantuntija: "Kyllä kahvinkeitin on vaarallisempi laite"

Lämpöpumput aiheuttavat vuosittain muutamia tulipaloja. Yleensä kyse on sähköviasta.

paloturvallisuus
Tulipalo Niinivaara Joensuu
Neljän asunnon rivitalo tuhoutui täysin tulipalossa Joensuussa perjantaina. Palo sai todennäköisesti alkunsa ilmalämpöpumpusta.Henrietta Nyberg / Yle

Tulipalo tuhosi neljän asunnon rivitalon maan tasalle perjantaina Joensuussa. Palon sytytti hyvin todennäköisesti ilmalämpöpumppu.

– Silminnäkijähavaintojen mukaan ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä oli tullut käryn hajua. Hetken päästä kuului räjähdys, ja pumpussa näkyi savua ja liekkejä, kertoo palon syttymissyytä tutkiva palomestari Tiia Turunen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Turunen ei vielä ota kantaa, oliko kyseessä esimerkiksi sähkövika laitteessa. Tutkinnassa selvitetään nyt ilmalämpöpumpun ominaisuuksia ja sitä, oliko laite asennettu oikein.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Ilmalämpöpumppujen myynti on kasvanut viime vuosina. Kuvassa laitteen sisäyksikkö. Kuvan laite ei liity Joensuun tulipaloon.Yle

"Kahvinkeitin on vaarallisempi"

Ilmalämpöpumppuihin ei liity erityisiä paloturvallisuusriskejä, sanoo johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Sähkölaitteessa vika on aina mahdollinen, mutta mitään erityisiä riskejä juuri ilmalämpöpumppuihin ei näyttäisi liittyvän. Sanoisin, että kahvinkeitin on vaarallisempi laite, Telaranta toteaa.

Lämpöpumppujen suosio kasvaa. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan käytössä on arviolta 700 000 ilmalämpöpumppua ja vuosittain niitä asennetaan noin 60 000 lisää. Viime vuonna ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi yli viidenneksen. Tänä keväänä laitteisiin ja niiden asentajiin on ollut pitkät jonot.

Muutamia paloja vuodessa

Pelastusopiston keräämien tilastojen mukaan lämpöpumput aiheuttavat vuosittain muutamia tulipaloja. Tällöin kyseessä on yleensä sähkövika.

– Pelastuslaitokset hälytetään vuosittain 5 300 rakennuspaloon, joista noin 700 on sähkölaitteiden aiheuttamia. Näistä noin neljä paloa vuodessa on alkanut lämpöpumpusta, sanoo pelastustoimen tilastojen suunnittelija Johannes Ketola Pelastusopistosta.

Tilasto on koottu Ylen pyynnöstä hakemalla toimenpiderekisteriin kirjoitetuista teksteistä mainintoja lämpöpumpuista, joten kaikki tapaukset eivät välttämättä ole mukana.

– Suuruusluokka on kuitenkin varmasti se, että tapauksia on alle kymmenen vuodessa, Ketola toteaa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö
Ilmalämpöpumppuja asennetaan kaikenlaisiin taloihin. Kuvan laite ei liity Joensuun tulipaloon.Pertti Huotari / Yle

Asennus on tärkein vaihe

Lämpöpumpun paloturvallisuuteen vaikuttaa eniten se, että laite on asennettu oikein. Pumppua hankkivan kannattaa luottaa tunnettuihin merkkeihin ja varmistaa, että laitteen asentajalla on kokemusta sekä tarvittavat luvat kunnossa, vinkkaa Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen. Ilmalämpöpumpun asennuksia ja huoltoja saa tehdä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksymä asennusliike.

Ilmalämpöpumpun tärkein kotihuolto on sisäyksikön suodattimen imurointi kerran, pari kuussa. Ulkoyksikkö on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa ja poistaa siitä esimerkiksi kuivuneet lehdet, ettei laite mene tukkoon. Nämä yksinkertaiset huoltotoimet vaikuttavat enemmän laitteen toimivuuteen kuin sen paloturvallisuuteen.

Sähkötarkastaja löytää viat

Epäkuntoon mennyt sähkölaite on turvallisuusriski, palomestari muistuttaa.

– Jos sähkölaite oireilee omituisesti, sitä ei kannata enää käyttää, Tiia Turunen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta neuvoo.

Joensuun perjantaisessa tulipalossa ilmalämpöpumppu oli asennettu räystään alle. Sieltä tuli levisi nopeasti rivitalon yläpohjaan koko talon matkalle, sillä 1980-luvulla rakennetun talon rakenteissa ei ollut paloesteitä. Koko talo oli liekeissä muutamassa minuutissa.

Lähikuva pistorasioista.
Sähkötarkastaja saattaa löytää sähkölaitteiden viat jo etukäteen.Nella Nuora / Yle

Ilmalämpöpumpun paloturvallisuutta voi lisätä asentamalla sen alle ja ympärille palamatonta materiaalia, esimerkiksi sementtikuitulevyä. Jos laite syttyy palamaan, tuli ei pääse leviämään niin nopeasti talon rakenteisiin.

– Asianmukaiset sähköasennukset ovat tärkein toimi. Taloyhtiön kannattaa harkita, pitäisikö pyytää sähkötarkastaja käymään läpi talon sähköjärjestelmät, ehdottaa Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Tarkastaja voi käyttää esimerkiksi lämpökameraa, joka paljastaa mahdolliset viat sähkölaitteistossa jo etukäteen.

Lue lisää:

Tuulettimet loppuivat jo monesta paikasta ja ilmalämpöpumpun saa täksi kesäksi hyvällä tuurilla: "Kysyntä ylittänyt rohkeimmatkin ennusteet"

Tiesitkö, mistä kodin sähkölaitteista aiheutuu eniten paloja? Katso asiantuntijan vinkit vahinkojen välttämiseksi