Jalkapallon EM-karsintaottelusta diplomaattikriisi – Turkki syyttää Islannin viranomaisia pelaajiensa huonosta kohtelusta

Turkki ja Islanti pelaavat tiistai-iltana EM-karsintaottelun Reykjavikissa. Turkkilaismedian mukaan Turkin pelaajia kohdeltiin huonosti Keflavikin lentokentällä ja yhtä pelaajaa osoiteltiin WC-harjalla.

EM-karsinta
Turkin EM- jalkapallojoukkue
Turkin maajoukkue lähti Islantiin suoraan Konyasta, jossa turkkilaiset lauantaina voittivat Ranskan EM-karsintaottelussa.Bulent Kilic / AFP

Turkki on lähettänyt Islannille nootin koskien Turkin jalkapallomaajoukkueen Reykjavikin lentoasemalla osakseen saamaa kohtelua. Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tulli tutki turkkilaispelaajien tavarat poikkeuksellisen tarkkaan ja maajoukkuetta odotutettiin kaksi tuntia passintarkastuksessa.

Mediassa on herättänyt erityisen suurta suuttumusta kuva, jossa tuntematon mieshenkilö ojentaa tiskiharjaa Turkin maajoukkueen Emre Belözoğlua kohti. Turkissa Twitter on täyttynyt kuvilla tiskiharjavälikohtauksesta.

Suuttumusta on lisännyt se, että turkkilaisissa tiedotusvälineissä on puhuttu WC-harjasta, koska Turkissa ei juurikaan käytetä tiskiharjoja.

Islantilaisen Morgunblaðið-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tiskiharjamies on kotoisin Belgiasta. Miehen Facebook-sivu on iltapäivällä täyttynyt turkkilaisten jalkapallokannattajien vihaisista viesteistä. Belgialaismiehen mukaan kyse oli vain leikkimielisestä tempauksesta, joka syntyi hetken mielijohteesta.

Turkki vaatii Islantia varmistamaan turkkilaisten pelaajien turvallisuuden, ja se lähettää varmuuden vuoksi Islantiin akkreditoituneen suurlähettiläänsä paikalle Norjasta.

"Ei mitään poikkeuksellista"

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu on myös ollut yhteydessä islantilaiseen kollegaansa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan soitti Turkin jalkapalloliiton puheenjohtajalle ja viestitti, että Turkin kansa seisoo maajoukkueensa takana.

Islannin jalkapalloliiton tiedotus- ja markkinointipäälliikön Ómar Smárasonin mukaan turkkilaispelaajien lentokenttämuodollisuuksissa ei ollut mitään poikkeuksellista.

Pelaajat saapuivat Keflavikin lentokentälle tilauslennolla Turkin sisämaassa sijaitsevalta Konyan lentokentältä, joka Islannin jalkapalloliiton mukaan ei ole viranomaisten hyväksymien lentokenttien listalla. Kun Islannin pelaajat joitakin vuosia sitten palasivat Islantiin Konyasta, heidät tutkittiin samalla tarkkuudella, Smárason sanoi uutistoimisto Reutersille.

11.6.2019 kello 09.05. Korjattu ottelun ajankohta.

Lähteet: Reuters