Hyppää sisältöön

"Me olemme Ivan Golunov" – Venäjän media tukee yhteisvoimin kotiarestiin joutunutta tutkivaa toimittajaa

Tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidätys on nostattanut Venäjällä ennennäkemättömän tukikampanjan. Myös valtion kontrolloima media on vaatinut viranomaisia selittämään huumesyytöksiä.

Tutkivaa toimittajaa Ivan Golunovia syytetään huumausainerikoksista. Hän sai syytteet lauantaina moskovalaisessa oikeusistuimessa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän kolme johtavaa taloussanomalehteä tukevat poikkeuksellisella tavalla kotiarestiin määrättyä riippumatonta toimittajaa Ivan Golunovia.

Vedomosti, RBK ja Kommersant julkaisivat tänään yhtenäisen etusivun, jossa lukee suurin kirjaimin “Minä olen / Me olemme Ivan Golunov”.

Lehdet pitävät mahdollisena, että syytteet johtuvat todellisuudessa Golunovin journalistisesta toiminnasta. Ne vaativat viranomaisilta lain kunnioittamista ja läpinäkyvyyttä asian käsittelyssä.

Myös tutkivaan journalismiin erikoistunut, riippumaton Novaja Gazeta -lehti on omistanut tänään ilmestyneen numeronsa kansilehden Golunoville. Lisäksi useat muut venäläiset uutismediat ovat osoittaneet hänelle tukeaan.

Golunov odottaa kotiarestissa oikeudenkäyntiä

Riippumattomalle Meduza-uutissivustolle työskentelevä Ivan Golunov pidätettiin Moskovan keskustassa torstai-iltapäivänä. Poliisi kertoo löytäneensä toimittajan repusta muuntohuume mefedronia. Tämän lisäksi poliisi on ilmoittanut löytäneensä Golunovin asunnosta kokaiinia.

Golunov ja tämän työnantaja uskovat poliisin lavastaneen tilanteen. He ovat kertoneet uhkausviesteistä, joita Golunov on saanut tutkiessaan hautajaistoimistoihin ja virkamiehiin liittyvää korruptiota ja muita väärinkäytöksiä.

Golunovia syytetään huumeiden hallussapidosta ja aikeesta niiden kaupitteluun. Syytteet ovat vakavia, koska niistä voi saada 10–20 vuotta vankeutta.

Lauantaina moskovalainen oikeusistuin määräsi Golunovin kotiarestiin odottamaan kahden kuukauden päästä pidettävää oikeudenkäyntiä. Golunovin tukijat ovat pitäneet päätöstä voittona, sillä syyttäjä vaati toimittajaa tutkintavankeuteen.

Päätöstä on pidetty poikkeuksellisena, sillä tavallisesti huumekaupasta syytetty määrätään tutkintavankeuteen. Golunovin tukijat uskovat voimakkaan tukikampanjan vaikuttaneen päätökseen.

Valtion media ei tue varauksetta poliisin toimia

Myös jotkut Venäjän valtiollisen median tunnetut toimittajat ovat vaatineet viranomaisilta läpinäkyvyyttä tutkintaan tai varoneet ottamasta tiukkaa kantaa tapaukseen.

Esimerkiksi kansainvälisesti toimivan RT-kanavan päätoimittaja Margarita Simonjan puolusti Ivan Golunovia lauantaina ennen oikeusistuimen päätöstä kotiarestista. Hän vaati julkisessa kannanotossaan konkreettisia faktoja pidätyksen tueksi ja toivoi Golunovin päästämistä kotiin.

Valtion kontrolloiman NTV-kanavan sunnuntaisessa viikon uutistapahtumat summaavassa Itogi Nedeli -ohjelmassa tunnettu tv-kasvo Irada Zejlanova tasapainotteli aiheen parissa.

– Toimittajat eivät ole enkeleitä, mutta poliisitkaan eivät ole niitä. Huumeet ovat yksiselitteisesti pahoja, ja myös korruptio on yksiselitteisesti pahaa, Zejlanova lausui yhdellä Venäjän tärkeimmällä tv-kanavalla.

Myöskään Kremlin pääpropagandistiksi kutsuttu Dmitri Kiseljov ei ottanut selvää kantaa tapaukseen Rossija-1-kanavalla lähetettävässä sunnuntaisessa ajankohtaisohjelmassaan.

Vastaavissa tapauksissa valtion kontrolloima media on yleensä tukenut yksiselitteisesti viranomaisia tai jättänyt aiheen käsittelyn kokonaan.

Mielenosoitusmarssi on suunnitteilla kansallispäiväksi

Ivan Golunovin tapaus on herättänyt laajaa huomiota myös Venäjän sosiaalisessa mediassa.

Internetin suosituimpia puheenaiheita mittaavan Brand Analytics -palvelun mukaan lauantaina Golunovin nimi nousi venäläisen sosiaalisen median suosituimmaksi lähes 165 000 maininnalla. Yleensä kärkipaikkaa pitää presidentti Vladimir Putin.

Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov on kertonut tänään maanantaina medialle Kremlin seuraavan tapausta tarkasti. Peskovin mukaan asia herättää paljon kysymyksiä, mutta presidentinhallinto ei aio kommentoida tapausta tarkemmin.

Samalla perjantaina alkaneet yksittäiset Golunovia tukevat mielenosoitukset ovat jatkuneet Moskovassa. Sosiaalisessa mediassa on kutsuttu ihmisiä kokoontumaan tukimarssille ylihuomenna keskiviikkona, kun maassa vietetään kansallispäivää.

Ihmisiä kerääntyi tukemaan Golunovia moskovalaisen oikeusistuimen ulkopuolelle lauantaina 8. kesäkuuta. Kuva: Vladimir Gerdo / AOP

Sananvapaus on suuressa ahdingossa

Riippumattoman median asema Venäjällä on heikentynyt presidentti Vladimir Putinin noustua maan johtoon vuonna 2000.

Edellinen kohu syntyi toukokuun lopussa taloussanomalehti Kommersantissa, joka omisti tänään kansilehtensä Golunoville. Silloin lehden koko politiikan toimitus irtisanoutui tukeakseen kollegoidensa erottamista.

Kommersantin kaksi politiikan toimittajaa irtisanottiin, kun he olivat uutisoineet suunnitelmista, joiden mukaan Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko siirrettäisiin pian toisiin tehtäviin.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön hiljattain julkaistussa lehdistönvapausindeksissä Venäjä pitää 149. sijaa 180 maan joukossa.

Venäjän sananvapaudesta puhutaan maanantain 10.6. A-studiossa. Vieraina ovat Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista, Ylen entinen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki ja Toimittajat ilman rajoja- järjestön Suomen osaston sihteeri Jarmo Koponen.

Lue myös:

.
.