Rajavartiolaitos epäilee: Rikollisryhmä toi Suomeen ihmisiä väärennetyillä passeilla – "Tehokkuus ja ammattimaisuus tekevät tapauksesta harvinaisen"

Rajavartiolaitos epäilee, että rikollisryhmään kuuluu useita salakuljettajia. Väärennettyjä passeja tuotiin muun muassa Lappeenrantaan.

järjestäytynyt rikollisuus
Taiwanin väärennettyjä passeja
Ensin ryhmällä oli väärennetyt Taiwanin passit. Sen jälkeen he käyttivät väärennettyjä Macaon passeja.Liinu Lohi / Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos epäilee järjestäytyneen rikollisorganisaation tuoneen Suomeen henkilöitä väärennetyillä passeilla.

– Tapauksesta tekee harvinaisen rikollisorganisaation tehokkuus ja ammattimaisuus. Organisaatioon epäillään kuuluvan useita salakuljettajia ja sillä on kyky tuottaa korkeatasoisia väärennettyjä asiakirjoja lyhyessä ajassa, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Markus Paljakka Suomenlahden merivartiostosta.

Vyyhti alkoi tänä vuonna helmikuussa, kun rikollisryhmä toi Suomeen neljä henkilöä. Heillä oli väärennetyt Taiwanin passit. Väärillä passeilla esiintyvät henkilöt hakivat Suomesta turvapaikkaa ja heidät sijoitettiin vastaanottokeskukseen.

Maaliskuussa rajatarkastajat tapasivat Suomeen pyrkivän kansalaisuudettoman miehen, jonka hallusta löytyi tullitarkastuksen yhteydessä neljä väärennettyä Taiwanin passia. Passit vastasivat aiemmin helmikuussa Suomeen saapuneiden henkilöiden väärennettyjä passeja.

Passeja Suomeen tuonut mies pidätettiin ja myöhemmin vangittiin epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Valtiolippu merivartioston veneessä
Rajavartiolaitos jatkaa rikoksen esitutkintaa.Merja Siirilä / Yle

Turvapaikkaa hakeneet lähtivät karkuteille

Tutkinnan ollessa kesken Rajavartiolaitos sai maaliskuussa ilmoituksen, jonka mukaan helmikuussa saapuneista henkilöistä kaksi oli laiminlyönyt heille viranomaisen määräämää ilmoittautumisvelvollisuutta ja kadonnut vastaanottokeskuksesta.

– Turvapaikanhakijoilla on laillinen oikeus oleskella Suomessa turvapaikkaprosessin aikana. Heidän liikkumisensa rajoittaminen edellyttää aina tapauskohtaista harkintaa, eikä ilmoittautumisvelvollisuutta tiukempiin turvaamistoimiin ollut edellytyksiä, sanoo tutkinnanjohtaja Paljakka tiedotteessa.

Huhtikuussa Rajavartiolaitos sai tiedon, että loputkaan kaksi henkilöä eivät olleet ilmoittautuneet vastaanottokeskukseen.

Rajavartiolaitos onnistui selvittämään nopeasti kadonneiden henkilöiden olevan risteilyaluksella matkalla kohti Tallinnaa.

Viron viranomaiset tavoittivat kadonneet henkilöt pian laivan satamaan saapumisen jälkeen. Kiinnioton yhteydessä paljastui, että henkilöt olivat matkustaneet Tallinnaan väärennetyillä Macaon passeilla.

Jälleen uusi salakuljettaja

Rajavartiolaitos epäilee rikollisorganisaation lähettäneen Suomeen uuden matkustusasiakirjojen salakuljettajan edellisen epäonnistuttua.

Tapauksen esitutkinnassa selvisi, että uusi henkilö matkusti Istanbulista Tallinnaan ja Tallinnasta Lappeenrantaan. Hän toi mukanaan uusia passeja helmikuussa Suomeen saapuneille, turvapaikkaa hakeneille henkilöille.

Rajavartiolaitos on tunnistanut rikoksesta epäillyn henkilön ja hänet on vangittu poissaolevana ja etsintäkuulutettu kansainvälisesti.

Rajavartiolaitos jatkaa rikoksen esitutkintaa.