1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallinto-oikeus: Kymintehtaan vanhaa piippua ei saa purkaa

UPM on hakenut lupaa purkaa tehtaan piippu, voimalaitos, toimisto-osa ja tuhkasiilo.

rakennukset
Kymintehtaan piippu
Kymintehtaan piippu on näkyvä maamerkki Kuusankoskella.Pyry Sarkiola / Yle

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt metsäyhtiö UPM:n valituksen vanhan Kymintehtaan rakennusten purkamisesta Kuusankoskella.

Yhtiö haki kaksi vuotta sitten Kouvolan kaupungilta lupaa purkaa tehtaan vanha piippu, voimalaitos, toimisto-osa sekä tuhkasiilo. Kaupunki ei myöntänyt purkulupaa ja UPM valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Yhtiön mielestä huonokuntoiset rakennukset muodostavat turvallisuusriskin. Rakennukset ovat olleet pitkään käyttämättömiä ja kylmillään, eikä yhtiön mukaan sillä ole osoittaa niille käyttöä. Kunnostaminen olisi puolestaan yhtiön mielestä kohtuutonta rakennusten kunto huomioon ottaen.

Oikeus: purkaminen hävittäisi alueen arvot

Rakennuksia ei ole suojeltu asemakaavassa, joka on peräisin vuodelta 1975. Hallinto-oikeus katsoo kuitenkin, että purkaminen voisi tarkoittaa alueen perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä.

Oikeus muistuttaa, että esimerkiksi maakuntakaavan perusteella alueella on vähintään maakunnallisesti merkittäviä, säilytettäviä rakennuskulttuurikohteita. Myös yleiskaavassa on kielletty arvokkaan aluekokonaisuuden arvoa vähentävät toimenpiteet.

Oikeuden mukaan Kymintehtaan teollisuusympäristöllä on arvoa nimenomaan rakennettuna ympäristönä. Oikeus oli UPM:n kanssa eri mieltä myös rakennusten huonokuntoisuudesta.

Piipun purkamista on vastustettu Kuusankoskella adressilla (siirryt toiseen palveluun).

Samalla alueella on vireillä myös Kemira Chemicalsin purkulupahakemus, joka liittyy vanhaan pahvikuivaamoon. Kouvolan kaupunki ei myöntänyt yhtiölle purkulupaa, ja valitus on tällä hetkellä hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Lue seuraavaksi