Vesivahinko romahdutti Kuopion kaupunginteatterin tuloksen

Teatteri on noin 200 000 euroa jäljessä normaalista lipputulokehityksestä.

Kuopio
Kuopion kaupunginteatterin pienen näyttämön paloesirippu.
Maria-näyttämön paloesiripun kastelujärjestelmä laukesi itsestään yöllä vuoden alussa ja aiheutti isot vahingot näyttämön rakenteisiin. Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunginteatterin tulos jäi juuri päättyneellä näytäntökaudella huomattavasti jälkeen aiemmista vuosista. Kaupunginteattrin tiedotteen mukaan syynä on tammikuun 17. päivänä tapahtunut vesivuoto, joka vaikutti suuresti esitystoimintaan ja katsojamääriin.

Maria-näyttämön paloesiripun kastelujärjestelmä laukesi itsestään yöllä ja aiheutti isot vahingot näyttämön rakenteisiin. Tapahtuneen vuoksi peruttiin 20 esitystä, Minna & Maria -näytelmän ensi-ilta siirrettiin ja Maria-näyttämön käyttökiellon aikana osa Minnan & Marian näytöksistä esitettiin entisessä Studiossa eli nykyisessä harjoitushuoneessa.

Vahingot paljastuivat lopulta niin suuriksi, että Syyssonaatti ja Suurenmoista! jouduttiin ottamaan kokonaan pois Maria-näyttämön ohjelmistosta.

Hallintopäällikkö, va. teatterinjohtaja Anu Lehto-Korhosen mukaan onni onnettomuudessa on, että vuoto aiheuttanut vaaraa ihmisille.

Tilanne olisi hänen mukaan vieläkin vaikeampi, jos kyseessä olisi ollut Minna-näyttämö.

– Me olemme tällä hetkellä noin 200 000 euroa jäljessä normaalista lipputulokehityksestä, ja viimeiset korjaukset näyttämöllä tehdään kesän aikana, Lehtonen kertoo tiedotteessa.

Onnennumerot suosituin

Päättyneellä kaudella oli lähes 300 teatteriesitystä, ja niissä kävi yhteensä noin 60 000 katsojaa. Tämä on noin 6 000 katsojaa vähemmän kuin edelliskaudella. Teatterin kokonaiskävijämäärä (katsojat ja tapahtumiin osallistujat) jäi noin 71 300 ihmiseen, mikä on peräti 13 200 henkilöä vähemmän kuin edelliskaudella.

Suosituimpia näytelmiä olivat Jukka Keinosen ohjaama Onnennumerot, Olli-Matti Oinosen ohjaama Kolme iloista rosvoa ja Mika Nuojuan ohjaama Puhtaana käteen.

Myös Annukka Blombergin ja Seija Pitkäsen kirjoittama, ohjaama ja esittämä Minna & Maria kiinnosti katsojia erittäin paljon. Tämän vuoksi se palaa ohjelmistoon keväällä 2020.

Sen sijaan Äidinmaa-musikaali ja Bernarda Alban talo eivät tiedotteen mukaan yltäneet niille asetettuihin katsojatavoitteisiin.

Vierailuista ja yhteistuotannoista katsotuimpia olivat Kuopion Sirkuksen Pakkassirkus Virus ja Martti Suosalon esittämä Parasta elämässä. Suosaloa nähdään myös alkavalla syyskaudella yhdessä Mika Nuojuan kanssa. Kaksikko tulee Kuopioon jo ilmiöksi nousseella Kiviä taskussa -näytelmällä.