Hyppää sisältöön

Hittisarja Chernobyl lisännyt matkailuintoa myös Suomesta – turistit haluavat turma-alueelle, jossa aika pysähtyi 33 vuotta sitten

Tšernobylin ja Pripjatin alueille voi mennä ilman säteilypelkoa, jos matkailija noudattaa tiukkoja turvallisuusohjeita.

Haamukaupunki Pripyatin hylätyt kerrostalot houkuttelevat postapokalyptisellä tunnelmallaan. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Tšernobylin vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuudesta on tullut tuore keskustelunaihe HBO:n uuden tv-sarjan Chernobyl ansiosta. Se on myös kiihdyttänyt alueelle matkustamista.

Onnettomuusalueille matkoja järjestävä suomalainen Traveller on huomannut selkeän piikin matkavarausten määrissä viimeisen kuukauden aikana, eli sarjan ilmestymisen jälkeen.

Uutistoimisto Reutersin jutussa (siirryt toiseen palveluun) paikallinen matkatoimisto taas kertoo matkavarausten kasvaneen peräti 40 prosenttia sarjan ilmestymisen jälkeen. Eräällä Tšernobyl-matkoja tarjoavalla sivustolla matkaa jopa mainostetaan sloganilla HBO:n minisarjasta tuttu.

Helsingin Sanomien Nyt-liite puolestaan uutisoi (siirryt toiseen palveluun) somevaikuttajista, jotka ovat sarjan inspiroimina matkustaneet alueelle.

– Ydinvoimalan onnettomuuspaikalle matkustaminen on extreme-turismia, kertoo matkatoimisto Travellerin toimiston päällikkö Mari Floman.

Turisti vierailemassa Pripjatin hylätyssä rakennuksessa kesäkuussa. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Omatoimisille Tšernobylin matkoille lähtee heidän kauttaan vajaa sata henkeä vuodessa. Matkatoimisto järjestää vuosittain myös neljästä viiteen pienryhmämatkaa, joille lähtee kerrallaan parikymmentä osallistujaa. Ikähaarukka on laaja, mutta matkailijoita yhdistää halu erilaiseen reissaamiseen.

– Tšernobylin matkailu ei kuitenkaan ole mässäilyä tai "tuskaturismia". Matkailu osoittaa sen, miten massiivisia tuhoja inhimilliset virheet voivat aiheuttaa, Floman kuvailee.

TV:stä tutut tapahtumapaikat turismin vetonauloina

Tv-sarjojen ja elokuvien tapahtumapaikoille kohdistuu paljon turismia. Itä-Suomen yliopiston matkailuliiketoiminnan professori Raija Komppula ei ihmettele, että Tšernobylistä kertovalla sarjalla on vaikutuksensa matkailuun.

Komppula mainitsee esimerkkinä vuoden 1999 Notting Hill -elokuvan. Elokuvan suosio sai aikaan turismin aallon, jonka johdosta koko kaupunginosa muutti muotoaan.

– Tšernobylin tapauksessa yhdistyy kaksi selvästi erottuvaa ilmiötä: tapahtumapaikalle matkustaminen ja katastrofialuematkailu. Tv-sarjojen ja elokuvien vaikutuksista matkailuun löytyy todella paljon esimerkkejä ja ilmiö on hyvinkin yleinen, Komppula kertoo.

Pripjatin uimahallin allas on ollut tyhjillään vuodesta 1998. Kuva: Mårten Lampen / Yle

Yleisiä vierailukohteita Tšernobylin ja Pripjatin alueilla ovat muun muassa avaamaton huvipuisto, uimahalli ja lastentarha. Hylätty maailmanpyörä, rähjäinen allasalue ja lastentarhan tyhjät lastensängyt ovat eräitä mieleenpainuvimmista nähtävyyksistä.

Pripjatin kaupunki tyhjennettiin onnettomuuden johdosta nopeasti, mikä on tehnyt kaupunkiin pysähtyneisyyden tunnelman. Ukrainassa, entisessä Neuvostoliitossa sijaitsevasta kaupungista evakuoitiin 50 000 ihmistä. Floman kuvailee ajan pysähtyneen hylätyssä kaupungissa 33 vuoden takaiseen.

– Kaupungista näkyy, kuinka sieltä on jouduttu lähtemään ilman, että on ehditty ottaa mitään mukaan. Se tekee alueesta kiehtovan, Floman kuvailee.

– Pripjatin tyhjissä kerrostaloissa Geiger-mittari kädessä käveleminen on, no, hämmentävää.

Uhkakuvia todistamassa omin silmin

Joensuulainen Pekka Uuranne vieraili Tšernobylin onnettomuusalueilla 2011. Myös hänelle ajatus matkasta tuli televisiosta: paikan päällä kuvatusta Madventures-sarjan jaksosta. Uuranne kuvailee matkakokemustaan herättäväksi.

– Tšernobylissä käydessä tajusi, minkälaisista voimista on kyse siinä tilanteessa, kun riskit realisoituvat, Uuranne toteaa.

– Pääsimme kiertämään oikeastaan kaikissa vastaan tulleissa kerrostaloissa. Puut kasvoivat rakennusten läpi. Turvallisuus mietitytti hieman, kun opas varoitteli karhuista, jotka saattavat liikkua taloissa.

Itse ydinvoimalan reaktorin räjähdysonnettomuus tappoi WHO:n mukaan 56 ihmistä ja säteily saattaa järjestön mukaan aiheuttaa ennen pitkää 4000 ihmisen kuoleman. Venäläisprofessori **Aleksei Jablokov **on puolestaan arvioinut onnettomuuden säteilyn aiheuttaneen Ukrainassa ja lähialueilla jopa 900 000 ennenaikaista kuolemaa (siirryt toiseen palveluun).

Matkailijoita Pripyatissa kesäkuussa 2019. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Matkailu turvallista, joskin tiukasti valvottua

Useita Tšernobylin matkailusta kiinnostuneita pohdituttaa alueen turvallisuus. Matkailu onnettomuusalueella ei kuitenkaan aiheuta terveysriskejä.

– Tšernobylissä ei saa tietenkään syödä luonnosta mitään, ei poimia maasta mitään tai koskea mihinkään. Eikä myöskään lähteä hortoilemaan yksin, koska alueella on niin sanottuja hot spotteja, joilla säteilee enemmän, Floman sanoo.

Täysin omatoiminen matkailu on kielletty Tšernobylin ja Pripjatin alueilla. Sisäänpääsyä alueille säädellään tarkasti. Päästäkseen Tšernobyliin matkailijan on haettava pääsylippua vähintään 10 päivää ennen saapumista.

Tšernobylissä ja Pripjatissa ei sallita vapaata kuljeskelua, koska säteilytasot vaihtelevat suuresti alueittain. Eristetylle alueelle pääsee kahdella tavalla: joko virallisen oppaan valvonnan alaisena tai olemalla ydinlaskeumien asiantuntija, joka omistaa omat suojavälineet. Ukrainan hallinto on kieltänyt monet alueista turisteilta.

Ulkoministeriö varoittaa matkailusta maan itäisiin osiin, joissa sotiminen on jatkunut tulitauoista huolimatta. Tšernobyl ja Pripjat sijaitsevat pohjoisessa Ukrainassa parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Kiovasta.

Juttua korjattu 17.6.2019 klo 11.27:

Kuvatekstissä luki virheellisesti, että kuvan uima-allas olisi ollut tyhjillään yli kolme vuosikymmentä. Kuvatekstiin korjattiin oikea altaan sulkemisvuosi 1998.

Onnettomuuden uhrilukua 900 000 henkilöksi arvioinut Aleksei Jablokov lisätty nimellä juttuun ja väite lähteytetty. Juttuun myös lisätty WHO:n arvio uhriluvusta.

Lue lisää:

.
.