Hyppää sisältöön

Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtaja lähtee tehtävästään – Syynä uuden hallituksen aikeet muuttaa kehitysyhtiön suuntaa

Väistyvän toimitusjohtajan Taneli Tikan tausta on teknologiasijoittamisessa ja hän katsoo uuden hallituksen vievän Vaken toimintaa uuteen suuntaan.

Taneli Tikka aloitti Vaken toimistusjohtajana vuosi sitten.

Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka jättää tehtävänsä uuden hallitusohjelman takia. Syynä ovat hallituksen aikeet mahdollisesti muuttaa sijoitusyhtiön fokusta.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus perusti Vaken vuonna 2016 innovaatioon ja teknologiaan keskittyväksi sijoitusyhtiöksi. Väistyvän toimitusjohtajan Tikan tausta on teknologiasijoittamisessa, ja hän katsoo uuden hallituksen painopisteiden vievän Vaken toimintaa uuteen suuntaan.

– Yhtiön tehtävänä on olla kunkin hallituksen strategisten tavoitteiden toteuttamisen työväline ja kun itse tulin Vakeen vuosi sitten, sen fokus oli vahvasti innovaatio- ja teknologialähtöisenä sijoitusyhtiönä. Näkemykseni mukaan nyt rakentumaan lähtevän Vaken prioriteetit ovat hallitusohjelman mukaan erilaiset, joten mielestäni on sopiva hetki minun tehdä tilaa uudelle toimitusjohtajalla, sanooTikka tiedotteessa.

Vaken sidosryhmäjohtaja Saara Mattero kiistää, että Antti Rinteen (sd.) tuore hallitusohjelma olisi millään tavalla ristiriitainen Vaken tavoitteiden kanssa, mutta muutoksia on melko varmasti tiedossa.

– Vaken profiili todennäköisesti muuttuu hyvin teknologiapainotteisesta sijoitusyhtiöstä tiiviimmin hallituksen yhteyteen, hallitusohjelman toteuttamisen työkaluksi, sanoo Mattero.

Tikka ei suostunut kommentoimaan eroaan tiedotteen lisäksi. Hän jatkaa tehtävässään siihen saakka, kunnes seuraaja on valittu.

Ministeri Paatero haluaisi Vakelle selkeämmän tehtävän

Vaken sidosryhmäjohtaja Mattero viittaa myös tuoreen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) kommentteihin, joissa hän on antanut ymmärtää, että Vaken tehtävää arvioitaisiin uudestaan. Paatero sanoi viime viikolla Uutissuomalaisen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että "Vaken tilanne ja rooli on ollut hakusessa, mutta tuskin aletaan mitään räjäytystä tekemään ensimmäisessä vaiheessa."

Viime vuonna Paatero oli Talouselämän haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) huolissaan, että Vakesta puuttuu "tolkullinen" toimintasuunnitelma ja strategia.

– Kukaan ei vieläkään tiedä, mitä se tekee, sanoi Paatero Talouselämän haastattelussa.

Vaken hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen kertoo ymmärtävänsä Tikan päätöstä.

– Uudessa hallitusohjelmassa korostetaan toisaalta Vaken roolia uuden taloudellisen aktiviteetin synnyttämisessä sekä valtion yhtiöomaisuudessa olevien pääomien tehokkaampaa käyttöä, toisaalta yhtiön välittömämpää nivoutumista hallitusohjelman toimeenpanoon, sanoo Karhinen.

Sidosryhmäjohtaja Saara Matteron mukaan Vakessa odotetaan parhaillaan lisätietoa siitä, mihin suuntaan valtio omistajana haluaa kehitysyhtiötä viedä.

Lue lisää: