Hyppää sisältöön

Turvesuon palon sammutustyöt jatkuvat pitkälle tiistaihin Etelä-Karjalassa – Palon sammuttamiseen on osallistunut yli 200 ihmistä

Tulipalo syttyi päivällä turvetuotantoalueella. Sammutettava alue on kymmenien hehtaarien laajuinen.

Suursuon turvetuotantoalueen palosta syntyy runsaasti savua. Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Tekijät

Vapon turvetuotantoalueella Etelä-Karjalan Taipalsaarella sammutettiin maanantaina mittavaa tulipaloa. Sammutustöitä hidasti ja haittasi kova tuuli. Palo oli iltakymmenen aikaan hallinnassa, mutta paloa rajataan ja sammutetaan vielä yön yli.

Palorintamalla on pituutta noin 900 metriä. Palon syttymissyy ei ole tiedossa. Pelastuslaitos arvioi sammutustöiden jatkuvan pitkälle tiistaihin.

Palosta syntyi runsaasti savua. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Johanna Franzén kertoi, että savua oli nähty yli sadan kilometrin päässä Parikkalassa asti.

Sammutustöissä yli 200 ihmistä

Paloalueen lähiseudulla ei sijaitse asutustaajamia. Lähistöllä olevien yksittäisten kotien asukkaita neuvottiin sulkemaan ovet ja ikkunat sekä pysymään sisätiloissa. Pelastuslaitos kävi varoittamassa tilanteesta kaikista lähimmissä taloissa.

Lisäksi ihmisiä varoitettiin runsaasta savusta Twitterissä ja Facebookissa.

Maastopaloa oli maanantaina sammuttamassa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen 25 yksikköä. Apuna oli myös Kymenlaakson pelastuslaitoksen kuusi yksikköä sekä Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos.

Sammutustöihin osallistui yhteensä yli 200 ihmistä, joista lähes kaksi kolmasosaa oli sopimuspalokuntalaisia.

Hätäkeskus sai tiedon Kuhalassa syttyneestä maastopalosta kello 14:n jälkeen. Pelastuslaitokselta arvioitiin, että tämän laajuisia maastopaloja syttyy Suomessa silloin tällöin, eivätkä ne ole kovin harvinaisia.

Suurisuon turvetuotantoalue sijaitsee Taipalsaarella noin 30 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta.

Suursuolta nousevat savupatsaat näkyvät Saimaan yli Kyläniemeen asti. Kuva: Reijo Suninen

Taloudelliset vahingot pieniä

Vapon turvetuotannon johtaja Pasi Rantonen arvelee, että palo on voinut saada alkunsa jostain tuotannon työvaiheesta.

– Kovalla tuulella tuli lähtee helposti leviämään. Onneksi se levisi suon suuntaisesti eikä edennyt metsään maastopaloksi. Nämä ovat aina vakavia tilanteita, Rantonen sanoo.

Vapon tuotantoalueilla oli vastaavan suuruisia paloja myös viime kesänä. Rantosen mukaan taloudelliset vahingot jäävät kuitenkin usein pieniksi, sillä palaminen tapahtuu yleensä vain kuivassa pintakerroksessa.

– Turvemassaa ei menetetä paljoa, joten suurimmat kustannukset tulevat monesti sammutustöistä. Työntekijät osaavat hoitaa alkusammutuksen tehokkaasti, mutta tällä kertaa sää ei ollut meidän puolellamme.

Tilannetietoja päivitetty 10.6.2019 kello 19.21.

Vapon turvetuotannon johtajan kommentit lisätty 10.6.2019 kello 20.48.

Tilannetietoja päivitetty 10.6.2019 kello 22.43

.
.