Britannian konservatiivien puheenjohtajakisaan lähtee 10 ehdokasta

Uuden konservatiivipuheenjohtajan ja samalla Britannian pääministerin nimen pitäisi olla selvillä heinäkuun lopulla.

Konservatiivipuolue (Britannia)
Boris Johnson
Entinen ulkoministeri Boris Johnson on kärkiehdokkaita Theresa Mayn seuraajaksi. Tässä Johnson lähdössä parlamentista 23. toukokuuta.Rob Pinney / AOP

Ilmoittautuminen Britannian konservatiivisen puolueen puheenjohtajakisaan on päättynyt. Pääministeri Theresa Mayn seuraajaksi pyrkii yhteensä kymmenen ehdokasta.

Entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia ja ympäristö- ja maatalousministeriä Michael Govea pidetään ennakkosuosikkeina. Myös nykyisen ulkoministerin Jeremy Huntin nimi on noussut esille vahvana ehdokkaana puheenjohtajaspekulaatioissa.

Muut ehdokkaat ovat:

  • Terveysministeri Matt Hancock
  • Entinen maahanmuuttoministeri Mark Harper
  • Sisäministeri Sajid Javid
  • Entinen konservatiivien johtaja alahuoneessa Andrea Leadsom
  • Entinen työ- ja eläkeministeri Esther McVey
  • Entinen Brexit-ministeri Dominic Raab
  • Kehitysministeri Rory Stewart

Uudesta puheenjohtajasta tulee myös Britannian pääministeri. Theresa May jatkaa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes seuraaja on saatu valittua heinäkuun lopulla.

Jokaisella puheenjohtajaehdokkaalla on oltava vähintään kahdeksan parlamentin jäsenen tuki asettuakseen ehdolle. Konservatiivipuolueen parlamentin jäsenet seulovat seuraavaksi useissa äänestyksissä esiin kaksi kärkiehdokasta, joista sitten järjestetään jäsenäänestys.

Uuden puheenjohtajan tärkeimmäksi tehtäväksi muodostuu Britannian EU-eron loppuun saattaminen tavalla tai toisella. Brexitin yksityiskohdat ovat edelleen auki ja pidetään mahdollisena, että Britannia lähtee EU:sta ilman mitään sopimusta lokakuun lopussa. Boris Johsonin mielestä tärkeintä on, että eroaikataulu pitää ja hänelle käy myös niin sanottu kova Brexit, vaikka siihen liittyy hänen mukaansa joitakin ongelmia.

Lue lisää:

Theresa May lähtee, kenestä tulee Britannian uusi pääministeri? Sen päättävät vauraat valkoiset eläkeläismiehet

Lähteet: Reuters