Hyppää sisältöön

Tietovuotaja Edward Snowden kiittää Moskovan pizzatarjontaa ja onneaan: Ilman Venäjän turvapaikkaa "olisin Guantánamossa tai kuollut"

Yhdysvaltojen viranomaisia pakoileva Snowden sanoo elävänsä Venäjällä nykyään melko normaalia elämää.

Edward Snowden esiintyy aika ajoin eri puolilla maailmaa videolinkin kautta, tässä Roskilden festivaaleilla Tanskassa kesällä 2016. Kuva: Mathias Lövgreen Bojesen / EPA

Yhdysvaltojen jahtaamilla tietovuotajilla näyttää olevan aiempaa tukalammat oltavat – ainakin jos seuraa vuotosivusto Wikileaksin Julian Assangen ahdinkoa.

Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa lähes seitsemän vuotta piilotellut Assange pidätettiin huhtikuussa, ja seuraavaksi häntä uhkaa karkotus Yhdysvaltoihin ja jopa 175 vuoden vankeustuomio.

Sen sijaan kuusi vuotta maanpaossa Venäjällä viettäneen Edward Snowdenin asiat ovat paremmalla tolalla.

– Elämästäni on itse asiassa tullut melko normaalia, Snowden sanoo Verkkosivusto Vicen huhtikuussa julkaisemassa podcast-haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Mielenosoittajat vaativat Snowdenin armahtamista Hongkongissa syksyllä 2016. Kuva: Jerome Favre / EPA

Vuonna 2013 Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n alihankkijalle työskennellyt Snowden vuosi medialle tuhansia salaisia asiakirjoja.

Uutiset Yhdysvaltojen maailmanlaajuisesta urkintajärjestelmästä aiheuttivat laajan poliittisen skandaalin – ja toivat Snowdenille vakoilusyytteet.

Tietovuotaja pakeni kotoaan Havaijilta Hongkongiin. Sieltä oli tarkoitus jatkaa samaiseen eteläamerikkalaiseen Ecuadoriin, joka tarjosi suojan myös Assangelle.

Matka kuitenkin katkesi Moskovan lentokentälle, kun Yhdysvallat mitätöi Snowdenin passin. Myöhemmin hän sai Venäjältä väliaikaisen turvapaikan, jonka voimassaoloa on jatkettu jo useasti. Snowden kiittää onneaan.

– Muuten olisin nyt Guantánamossa. Tai kuollut.

Tiedusteluyhteisön Mordor

Snowden kertoo podcast-haastattelussa, ettei hänen tarkoituksensa todellakaan ollut päätyä Venäjälle. Yhdysvaltalaisessa tiedusteluyhteisössä maata pidetään lähinnä Taru sormusten herrasta -maailman Mordorina.

Mutta tietovuotajan elämästä on tullut helpompaa kuin hän odotti.

35-vuotias Snowden sanoo päiviensä täyttyvän pitkälti työnteosta. Hän työskentelee (siirryt toiseen palveluun) lehdistönvapautta puolustavan, joukkorahoituksella toimivan Freedom of the Press -säätiön (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajana. Tavoitteena on parantaa toimittajien ja heidän lähteidensä tietosuojaan.

Lisäksi hän esiintyy puhujana erilaisissa tilaisuuksissa videolinkin kautta, viimeksi toukokuun lopussa (siirryt toiseen palveluun) kanadalaisella Dalhousien yliopistolla.

– Huvittaa, kun minun sanotaan piileskelevän tai oleskelevan ”salaisessa paikassa”. Se ei pidä paikkaansa. Itse sanon aina avoimesti istuvani omassa asunnossani.

Pizzaa ja pleikkaria

Snowden kertoo asuvansa Moskovassa yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Kyseessä on sama tyttöystävä, tankotanssia harrastava (siirryt toiseen palveluun)yhdysvaltalainen Lindsay Mills, joka muutti Moskovaan (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2014 ja jonka kanssa Snowden asui jo Havaijilla.

Pariskunnan kerrotaan tutustuneen yhdessä venäläiseen teatteri- ja kulttuurimaailmaan. Viisumirajoitusten takia Mills ei kuitenkaan ole asunut Moskovassa kokoaikaisesti.

Mills on julkaissut Twitterissä kuvia pariskunnan elämästä.

Vice-sivuston Cyber-podcastissa Snowden kertoo myös muiden läheistensä käyneen Moskovassa kylässä.

Snowden sanoo podcastissa osaavansa venäjää "nemnogo" eli aika vähän. Hän luonnehtii kielitaitoaan ravintolavenäjäksi.

Pelmenien ja vodkan sijaan tietotekniikka-ammattilainen kuitenkin kertoo tilaavansa mieluummin pizzaa. Amerikkalaiseen makuun sopivat kuulemma ainakin kaupungin Pizza Hut ja Papa John’s -ravintolat.

Elokuvaohjaaja Oliver Stone teki Snowdenista vuonna 2016 elokuvan, jota esitettiin eri puolilla maailmaa.

Myikö Ecuador Assangen?

Moskovan lentokentälle jumiuduttuaan Snowden turvautui vuotosivusto Wikileaksin asianajajien apuun. Assangeen hänet on rinnastettu siitä lähtien.

Snowden on tuominnut Assangen pidätyksen. Hän kuvasi sitä Twitterissä ”lehdistönvapauden mustaksi päiväksi”:

Podcast-haastattelussa Snowden kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, että Ecuador sai Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä 4,2 miljardin dollarin eli lähes 3,9 miljardin euron lainan noin kuukautta ennen Assangen pidätystä.

Assangen puolustajat ovat kuitenkin olleet harvassa, etenkin demokraattien presidentinvaalikampanjaan vuonna 2016 kohdistuneiden Wikileaks-vuotojen jälkeen.

– Julian on nykyään niin surullisen tahriintunut hahmo. Moni amerikkalainen inhoaa häntä. Tämän ei kuitenkaan pitäisi estää hänen asiansa puolueetonta käsittelyä julkisuudessa, Snowden sanoo

Hän mainitsee podcastissa ohimennen, että käyttää oman julkisuuskuvansa rakentamisessa asiantuntija-apua.

Snowdenia Hongkongissa majoittaneista ihmisistä kaksi, Keana ja Vanessa Rodel (toinen ja kolmas vasemmalta), on saanut turvapaikan Kanadasta. Kuva: Jerome Favre / EPA

"En tule koskaan olemaan turvassa"

Tänä keväänä Snowden on kampanjoinut (siirryt toiseen palveluun) myös häntä pakomatkalla kuusi vuotta sitten auttaneiden ihmisten puolesta.

Hongkongissa joukko Snowdenia majoittaneita ihmisiä on joutunut vaikeuksiin, kun heidän roolinsa tuli ilmi.

Filippiiniläinen Vanessa Rodel ja hänen tyttärensä Keana saivat keväällä turvapaikan Kanadasta. Snowden toivoo, että Kanada ottaisi vastaan myös viisi häntä auttanutta srilankalaista, jotka Hongkong on uhannut karkottaa.

Oman turvallisuutensa puolesta tietovuotaja ei myönnä olevansa huolissaan.

– En varmaankaan tule koskaan olemaan turvassa, Snowden sanoi Paris Match -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) viime syksynä.

– Mutta jos olisin halunnut pysyä turvassa, olisin jäänyt Havaijille.

.
.