Sarjakuristaja Michael Penttilän tapauksen käsittely hovioikeudessa alkaa

Elinkautiseen viime vuonna tuomittu Penttilä myönsi kuristaneensa uhrinsa, mutta valitti tuomiosta hovioikeuteen.

väkivaltarikokset
Sarjakuristaja Michael Penttilä Helsingin käräjäoikeudessa 10. heinäkuuta 2018.
Sarjakuristaja Michael Penttilä Helsingin käräjäoikeudessa 10. heinäkuuta 2018. Jussi Nukari / Lehtikuva

Käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittu Michael Penttilä saapuu tänään Helsingin hovioikeuden eteen. Hän on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta.

Vuoden 2018 huhtikuussa rikoksensa tehnyt Penttilä on myöntänyt tappaneensa naisen, mutta kieltänyt syyllistyneensä murhaan. Omien sanojensa mukaan hän oli mennyt tapaamaan naista tämän kotiin saadakseen intiimihierontaa.

Tapaamisessa Penttilä kuristi 52-vuotiasta uhriaan käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Käräjäoikeuden syyttäjän mukaan rikoksen tekotapa oli erityisen raaka ja julma, sillä naisen kuolema kesti vähintään 6–8 minuuttia.

Hitaan ja tuskallisen kuoleman jälkeen Penttilä piilotti uhrinsa ruumiin sängyn alle, mistä se löydettiin vasta useita viikkoja myöhemmin.

Asian pääkäsittely hovioikeudessa alkaa tänään ja jatkuu huomenna.

Rankka rikoshistoria

Penttilää ei käräjäoikeudenkäynnin osana lähetetty mielentilatutkimukseen, vaikka hänen puolustuksensa niin toivoi.

Käräjäoikeuden perustelu tutkimuksen tekemättä jättämiselle oli, että Penttilää ei ole toistuvista tutkimuksista huolimatta todettu syyntakeettomaksi tai edes alentuneesti syyntakeiseksi vuoden 1986 jälkeen.

Penttilä on tuomittu väkivaltarikoksista aiemmin yhteensä kymmenisen kertaa, joista lähes jokaisessa on ollut kyse kuristamisesta.

1980-luvulla Penttilä sai tuomion äitinsä kuristamisesta. Rikosnimikkeet olivat tuolloin törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus. 1980-luvulta on myös tappotuomio 12-vuotiaan tytön kuristamisesta.

1990-luvulla Penttilä houkutteli naisen tyhjillään olleeseen isoäitinsä asuntoon ja tappoi tämän kuristamalla.

Viime vuoden toukokuussa Penttilä sai hovioikeudesta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankilatuomion törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hän oli suunnitellut tarkasti, miten kuristaisi 17-vuotiaan naisen.

Aiemmat vankeusrangaistuksensa kärsittyään Penttilä on ollut jonkin aikaa vapaalla jalalla, kunnes hän on syyllistynyt aina uuteen rikokseen.

Lue myös:

Sarjakuristaja Michael Penttilä käräjillä: ”Tiesin, että jään kiinni. Tällaisesta asiasta pitääkin jäädä kiinni”

Rikosoikeuden professori: Aiemmin vaaralliset rikoksenuusijat voitiin eristää pakkolaitokseen määrittelemättömäksi ajaksi