Yle seurasi: Puolustusvoimien jyrkästi kiistämä kaksoiskansalaisten ohje puhutti syrjintäkäräjillä – "Päätöksen teki turvallisuusupseeri"

Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.

Kuvituskuva. Kuvassa varusmies Taipalsaaren ammunta-alueella. Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin tänään mielenkiintoista puhetta siitä, miten Puolustusvoimissa on suhtauduttu Venäjän kaksoiskansalaisiin.

Oikeudenkäynti liittyy tapaukseen, jossa Kouvolassa asuva Venäjän kaksoiskansalainen haki töihin Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.

Nainen ei halua, että hänet tunnistetaan. Me kutsumme häntä Jelenaksi tässä jutussa.

Jelenalle ilmoitettiin sähköpostilla kesken työnhakuprosessin, että "kaksoiskansalaisuus ei käy".

Yle uutisoi Jelenan tapauksesta keväällä 2017. Lue Ylen uutinen tästä.

Keskusrikospoliisi aloitti syrjintätutkinnan Ylen uutisen jälkeen.

"Päätöksen teki Vekaranjärven varuskunnan turvallisuusupseeri"

Jelena seurasi oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii Jelenan rekrytointia hoitaneelle miehelle sakkorangaistusta työsyrjintärikoksesta. Mies kiisti Helsingin käräjäoikeudessa syrjintäsyytteen.

Hän sanoi oikeudessa, että hän on ollut "vain tavallinen" työntekijä rekrytointiyhtiössä. Mies myönsi oikeudessa lähettäneensä sähköpostin.

Poliisitutkinnassa mies oli kertonut saaneensa kaksoiskansalaisuusohjeen esimiehiltään rekrytointiyhtiö Kairest Oy:ssä.

Mies toisti saman tänään oikeudessa.

– Leijona Catering (varuskuntaravintolan toimintaa hoitava yhtiö) ilmoitti meille, että ulkomaalaiset ja kaksoiskansalaiset eivät käy. Tämän päätöksen teki Vekaranjärven varuskunnan turvallisuuspäällikkö, turvallisuusupseeri, kertoi syrjinnästä syytteessä oleva mies oikeudessa.

Syyttäjä totesi oikeudessa, että rekrytointia hoitaneen miehen esimiehet olivat kertoneet poliisitutkinnassa, etteivät he ole antaneet rekrytointia hoitaneelle miehelle mitään ohjeita kaksoiskansalaisen kohtelusta.

Syytteessä ollut mies pyöritteli päätään, kun hän kuunteli syyttäjän puhetta oikeussalissa.

"Minä olen ainoa, joka puhuu totta"

Poliisi epäili tutkinnassaan syrjinnästä neljää henkilöä rekrytointiyhtiö Kairestista ja Leijona Catering -yhtiöstä, jonne Puolustusvoimat on ulkoistanut varuskuntien ravintolatoiminnan.

Rekrytointisyytteen saanut mies oli kertonut myös poliisitutkinnassa, että hän oli saanut ohjeet kaksoiskansalaisen kohteluun esimiehiltään. Esimiehet kiistivät poliisin kuulusteluissa asian.

Samoin myös Leijona Catering -yhtiön edustajat kiistivät koskaan kuulleensa mistään ohjeistuksesta.

Poliisi kuuli tutkinnassa todistajina Puolustusvoimien edustajia. Nämä kertoivat, ettei Puolustusvoimat ole ottanut mitään kantaa Jelenan palkkaamiseen.

Tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa syrjintäsyytteen saaneen miehen oikeusavustaja kysyi, mitä mieltä syytetty on tästä koko tapauksesta.

– Minä olen ainoa, joka puhuu totta, mies sanoi.

Miehen oikeusavustaja viittasi myös samaan asiaan.

– Harmillista on ollut, että kaikki muut ovat asettuneet (poliisikuulustelussa) häntä vastaan. Tässä jutussa on ollut myös kova poliittinen paine. Julkisuudessa on kuultu puolustusministerin kommentteja, syytetyn oikeusavustaja sanoi oikeudessa.

Entinen valtakunnansyyttäjä: Viestin tuoja on tuomiolla

Oikeudenkäyntiä oli seuraamassa myös entinen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Hän työskentelee nykyisin lakimiehenä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Nissisen vastuualueena on työsuojelu, ja siksi hän oli seuraamassa oikeudenkäyntiä.

Nissinen kommentoi medialle oikeudenkäyntiä.

– Syntyy vaikutelma, että tässä on tuomiolla viestin tuoja.

Yle kysyi entiseltä valtakunnansyyttäjältä, kuinka uskottavana hän pitää sitä, että syytteessä oleva rekrytointia hoitava yksittäinen henkilö olisi keksinyt kaksoiskansalaisuusohjeistuksen omasta päästään.

– Pidän sitä hyvin epäuskottavana, Nissinen vastasi.

Kaksoiskansalaisten ohjeistus tiedustelulaitokselta

Yle teki keväällä 2017 useita uutisia, joissa kerrottiin Puolustusvoimien muuttuneesta käytännöstä Venäjän kaksoiskansalaisia kohtaan.

Yle myös uutisoi, että Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut epävirallisen ohjeistuksen kaksoiskansalaisten kohtelusta.

Puolustusvoimat ja edellinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kiistivät jyrkästi Ylen uutiset ja sen, että Puolustusvoimilla olisi mitään kaksoiskansalaisten ohjeistusta.

Helsingin käräjäoikeuden syrjintäoikeudenkäynnissä on kyse juuri siitä, että varuskuntaravintolasta työtä hakeneelle ilmoitettiin, että "kaksoiskansalaisuus ei käy".

Käräjäoikeus pyrkii antamaan ratkaisun jutussa ensi viikon maanantaina.

Lue myös: