Sata ihmistä kuoli iskussa kylään Malissa – YK varoittaa uusista väkivaltaisuuksista

Keski-Malissa tehty isku kohdistui dogon-heimon asuttamaan kylään. Väestöryhmien jännitteet ovat kasvussa Malissa.

Mali
YK joukkoja aavikolla.
YK on yrittänyt vakauttaa Malin tilannetta viime vuosina.Nicolas Remene/ EPA

Länsiafrikkalaisen Malin viranomaisten mukaan ainakin 95 ihmistä on kuollut iskussa dogon-heimon jäsenten asuttamaan kylään maan keskiosassa. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Aiemmin tänä vuonna dogon-ryhmää tukevia taistelijoita syytettiin toisen etnisen ryhmän, fulanien, kylään tehdystä iskusta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan dogonien miliisit ovat syyllistyneet useisiin verisiin iskuihin.

Dogonien ja fulanien välillä on esiintynyt maakiistoja, ja fulaneja on syytetty yhteistyöstä äärilike Isisin taistelijoiden kanssa. Malissa eri etniset ryhmät ovat viime vuosina aseistautuneet ja perustaneet omia joukkoja.

Malin hallitus on käytännössä menettänyt joidenkin alueiden valvonnan aseellisille ryhmille. Viranomaiset ovat yrittäneet käyttää eri etnisten ryhmien perustamia joukkoja islamilaisten ääriryhmien vastaisessa taistelussa. Tämä on kuitenkin johtanut väkivaltaisuuksiin toisiaan vastustavien asejoukkojen välillä.

YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaarana on, että tilanne kiristyy entisestään ja se voisi johtaa uusiin etnisiin yhteenottoihin. Noin 60 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Malin keskiosien levottomuuksien seurauksena.

12.6. klo 16.10 juttua muutettu: Malin verilöyly vaati aiemmin ilmoitettua vähemmän uhreja – Uusi uhriluku on 35

Lähteet: AP, AFP