Peltipoliisi saa kiinni yhä useamman ulkomaisen kaahaajan – Venäläisten saamien sakkojen määrä pomppasi yli 40 prosenttia

Syynä venäläisten autoilijoiden saamien liikennesakkojen kasvaneeseen määrään on automaattivalvonnan lisääntyminen.

Liikennesakko
Peltipoliisi Mäkelänkadulla.
Vanhanmallinen peltipoliisi vahtii autojen nopeuksia Mäkelänkadulla Helsingissä. Arkistokuva.Ronnie Holmberg / Yle

Venäläisten saamat liikennesakot ovat lisääntyneet parissa vuodessa yli 40 prosenttia, selviää Oikeusrekisterikeskuksen tilastosta.

Venäläiset maksavat kuitenkin sakot hyvin tunnollisesti eli 92-prosenttisesti, koska maksamattomat sakot vaikuttavat viisumin saantiin.

Vuonna 2016 venäläiset saivat Suomen teillä yli 3 450 liikennesakkoa, kun vuonna 2018 luku nousi reiluun 4 600:aan.

Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan syynä liikennesakkojen kasvaneeseen määrään on automaattivalvonnan lisääntyminen eli peltipoliisien kasvava määrä.

– Ei vaikuta siltä, että venäläisten ajotavoissa olisi ollut muutosta, vaan valvontatuntien määrä on kasvanut, sanoo Pasterstein.

Pasterstein arvioi, että suurin osa venäläisten saamista liikennesakoista ovat peltipoliisin räpsäyttämiä ylinopeussakkoja. Luvuissa näkyvät myös rajalla haltuun otetut tutkanpaljastimet, joista saa Suomessa 20 päiväsakkoa.

Lisääntyneen valvonnan takia myös suomalaisten autoilijoiden saamat liikennesakot ovat olleet nousussa, mutta Pastersteinin mukaan kasvu on ollut pienempää kuin venäläisillä kuskeilla.

– Hankala sanoa, mikä siinä on syynä. Voi olla, että venäläiset ajavat useammin teillä, jossa on valvontaa, Pasterstein pohtii.

"Heti rajalla annetaan selvä viesti"

Pastersteinin mukaan venäläiset autoilijat ovat viime vuosina sisäistäneet Suomen liikennetavat, sillä heidän kaahailu vaikuttaa vähentyneen.

– Venäläiset ovat huomanneet, että Suomessa on uskottava liikenne- ja nopeusvalvonta. Rikkomuksista jää helposti kiinni, niistä sakotetaan ja sakot pitää vielä maksaakin. Heti rajalla annetaan selvä viesti, kun tutkanpaljastimet otetaan pois, Pasterstein sanoo.

Poliisi ja rajavartiosto ovat tehostaneet yhteistyötä ylinopeussakkojen perimiseksi, twiittasi Pasterstein (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla.

Vuonna 2018 poliisi lähetti itärajalle lähes 2 800 automaattivalvonnassa havaittua venäläisten ylinopeussakkoa.

Jos ylinopeussakon saanut henkilö palaa rajalle, on rajavartija toimittanut hänelle sakon. Sakkoja saatiin toimitettua viime vuonna yli 1 700 kappaletta.

Lue lisää:

Liikenteen mittaushistorian huimin luku: ylinopeuskäryt ampaisivat uuteen ennätykseen

Punaiset valot alkavat käräyttää autoilijoita poliisille – testaa liikennevalopelillä, kuinka isot sakot saat