Fida päättää työnsä Pohjois-Koreassa kiristyneiden pakotteiden vuoksi

Fida joutuu lopettamaan hankkeensa Pohjois-Koreassa toimittuaan maassa yli 20 vuotta.

Pohjois-Korea
Maanviljelijät kyntävät peltoa.
Pohjoiskorealaiset maanviljelijät kyntivät peltoa lähellä demilitarisoitua vyöhykettä huhtikuussa 2005.Adrian Bradshaw / EPA

Fida lopettaa työnsä Pohjois-Koreassa, koska viime kuukauden aikana Yhdysvaltain asettamat pakotteet ovat tehneet työn mahdottomaksi. Pakotteet vaikuttavat kansainvälisen pankkiliikenteen toimintaan ja ne tekevät Pohjois-Korean hankkeisiin liittyvän rahaliikenteen Fidan osalta mahdottomaksi.

– Olemme pettyneitä siihen, että pakotteiden kiristyminen on yllättäen alkanut globaalisti estämään humanitaarista toimintaa. Pohjois-Koreasta luopuminen oli meille vaikea päätös, koska avuntarve maassa on suuri. Joudumme keskeyttämään pitkäjänteisen, toimivaksi rakennetun työmme, sanoo Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Fida lopettaa Suomen ulkoministeriön rahoittaman maaohjelmansa tämän kuukauden kuluessa. Tämän vuoden budjetti Pohjois-Korean työlle on budjetiltaan 414 000 euroa.

Pohjois-Korean kehitysyhteistyön maaohjelma on parantanut ruokaturvaa ja sairaanhoitoa. Työ olisi jatkunut vuoteen 2021.

Fida on juuri toimittanut maahan hätäapuna 412 tonnia maissia ja soijapapuja. Ruoka-apu toimitetaan 134 päiväkotiin Kangwonin läänissä. Ruokaa riittää noin 12 000 ihmisen päivittäiseen tarpeeseen syyskuun loppuun saakka.

Fida on kehittänyt perunanviljelyä Pohjois-Koreassa vuodesta 2001 lähtien. Peruna on tuonut lisäravintoa maaseudun yhteisöille ja vähentänyt lasten aliravitsemusta.

Fida on suurimpia suomalaisia kummilapsi- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä, ja Suomen suurin lähetysjärjestö.

Aiheesta lisää:

Pohjois-Korean ruokapula pahenee – apua pyydetään myös Suomesta

Helle ja kuivuus suistamassa Pohjois-Korean nälänhätään – maissi ja riisi kuihtuvat pelloille

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus