Ammattikalastus ukkoontuu, mutta Oulujärvellä seilaa nuoriakin kalastajia

Nuorta sukupolvea tarvitaan tarttumaan rysiin, verkkoihin ja vapoihin.

kalastus
Ammattikalastaja Antti Kyllönen nostaa kalasaalista.
Antti Kyllönen edustaa Oulujärven kalastajien nuorempaa polvea. Timo Sihvonen / Yle

Ammattikalastamiseen kaivataan nuorempaa sukupolvea. Kainuussa tilanne on hieman muuta Suomea parempi, sillä Oulujärven selällä seilaa ainakin kymmenkunta nuoren polven kalastajaa.

Ammattikalastajien keski-ikä Suomessa on noin viisikymmentä vuotta. Poistuminen alalta tulee olemaan seuraavan vuosikymmenen aikana todella rajua.

– Kyllähän tämä kieltämättä on ukkoutuva ammatti kuitenkin, että taitaa vanhimmat kalastajat olla Oulujärvellä päälle 70-vuotiaita. Mutta kyllä meitä nuorempiakin täällä on. Monissa muissa paikoissa saattaa olla huomattavasti huonomminkin, ammattikalastaja Antti Kyllönen kertoo.

Antti Kyllönen on ammattikalastuksen alalla 27-vuotiaana nuori toimija ja edustaa taistelevan ammatin tulevaisuutta. Paltamon kalatalossa osakkaana oleva Kyllönen toivoo alalle lisää nuoria, ja uskoo alan tulevaisuuden olevan valoisa.

– Ei kai tätä tekisi, jos tähän hommaan ei uskoisi.

Kotimaisen järvikalan markkina-arvo on kohdallaan. Kalastajien määrän vähentyessä kalasta ei ainakaan pitäisi järvissä olla pulaa.

– Jos vuosittain alalla aloittaisi muutama nuori, niin jatkuvuus olisi turvattu, kertoo Paltamon kalatalon toimitusjohtaja Simo Kemppainen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)