Kokkola alkaa tukea verkkoterapialla työntekijöitä, joille alkoholi on ongelma

Alkoliongelmat eivät ole lisääntyneet. Tarkoituksena on vain lisätä yksi konsti keinovalikoimaan.

Kokkola
Olutta tuopissa.
Marko Väänänen / Yle

Kokkolan kaupunki ottaa käyttöön verkkoterapian alkoholiongelmien hoidossa. Se ei poista mitään jo käytössä olevista keinoista, vaan tuo yhden lisää. Kaupungilla on ollut pitkään päihdehoitomalli, joka päivitettiin viime kesänä.

Kaupunginhallitus päätti irrottaa työhyvinvoinnin edistämiseen suunnatusta varauksesta 5 000 euroa tälle vuodelle verkkoterapiaan, johon voi osallistua työssäkäynnin ohessa. Se kestää kolmesta kuuteen kuukautta.

Kokkolan kaupungin työntekijöiden alkoholinkäytössä ei ole tapahtunut viime aikoina mitään muutoksia, ja ongelmia suhteen pintaan henkilöstöjohtaja Eija Pienimäen mukaan hyvin harvoin, kun tilannetta peilataan väestön keskimääräiseen ongelmakäyttöön.

Pienimäki arvioi, että verkkoterapia voisi laskea kynnystä hakeutua hoitoon. Näin voitaisiin estää riskikäytön puhkeaminen ongelmaksi.

A-klinikkasäätiön kehittämä terapia tukee sekä alkoholinkäytön vähentämisessä että lopettamisessa. Siihen ohjataan työterveyshuollosta, ja työntekijä maksaa itse puolet kustannuksista. Näin ison omavastuuosuuden uskotaan sitouttavan terapiaan.

Tutkimusten mukaan koko maassa työssäkäyvistä miehistä lähes 40 prosenttia käyttää alkoholia yli riskirajojen. Naisista niin tekee 14 prosenttia.

Kokkolan kaupungilla on 2300 työntekijää, joista noin 1750 on vakituisia.