1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kälviä, Kokkola

Kälviällä soi jo 50:ttä kertaa – "hyvän kierre" vetää musiikkileirille sekä opettajia että oppilaita

Perinteikkäitäkin leirejä on kaatunut, mutta Kälviällä oppilaita on juhlavuonna 170.

Kälviä, Kokkola
Viulukotelo avoinaisena.
Petri Kuikka / Yle

Kälviän musiikkileiri (siirryt toiseen palveluun)on meneillään nyt jo viidettäkymmenettä kertaa. Leirillä on 170 oppilasta ja 30 opettajaa. Opettajia on esimerkiksi Sibelius-Akatemiasta, Radion Sinfoniaorkesterista ja muista kaupunkien huippuorkestereista.

Yksityisopetuksen lisäksi leirillä kootaan erilaisia orkestereja ja kamarimusiikkikokoonpanoja. Erilaisia konsertteja ja esiintymisiä onkin päivittäin.

Tommi Hyytinen on Kälviän musiikkileirin käyrätorven soiton opettaja.
Tommi Hyytinen kävi Kälviän musiikkileirillä oppilaana vain kerran, mutta käyrätorven soiton opettajana hän on ollut jo monta vuotta.Petri Kuikka / Yle

Kokkolalaislähtöinen Radion Sinfoniaorkesterin käyrätorvisti Tommi Hyytinen oli leiriläisenä Kälviällä vain kerran, vuonna 1989. Muuten nuoren Hyytisen kesät kuluivat perheen kanssa reissatessa tai mökkeillessä. Yhdestäkin kerrasta jäi silti hyvät muistot.

– Siitä sai piristysruiskeen harjoitteluun ja opin monta kappaletta ulkoa sen viikon aikana, mikä hämmästytti itseäkin.

Hyytinen sanoo miettineensä, mikä saa Kälviän musiikkileirin vetämään väkeä vuodesta toiseen, kun osa perinteikkäistä leireistä on kaatunut.

Osin asiaa selittävät onnistuneet järjestelyt ja hyvät tilat, mutta mainekin painaa, uskoo Hyytinen:

– Siinä on sellainen hyvän kierre: minunkin oli helppo lähteä innostuen mukaan. Leirillä on tosi kova maine ja hyvä opettajakunta – ja kun on tasokas opettajaporukka, sekä opiskelijat että opettajat haluavat olla jatkossakin mukana.

Hyytisen mukaan on myös hyvä, että leiriläiset ovat pienellä paikkakunnalla suhteellisen eristäytyneinä – silloin muut virikkeet eivät vie keskittymistä.

Soitinkoteloita naulakossa.
Petri Kuikka / Yle
Lue seuraavaksi