Fazer myy ravintolatoimintansa globaalille monimiljardiyritykselle – Kaupassa siirtyy lähes puolet koko konsernin työntekijöistä

Fazer haluaa jatkossa keskittyä ravintolatoiminnan sijaan muuhun liiketoimintaan. Fazer Food Services kattaa lähes kolmasosan konsernin liikevaihdosta.

Fazer
Fazer tehdas Lahti Kärpäsenmäki
Mika Halme / Yle

Fazer-konserni on sopinut myyvänsä ruokailupalvelutoimintansa Fazer Food Servicesin monikansalliselle Compass Group PLC:lle, yhtiöt kertovat. Kauppahinta on 475 miljoonaa euroa ja se vaatii vielä EU:n kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Muun muassa henkilöstöravintoloita pyrittävän Fazer Food Servicesin liikevaihto on 600 miljoonaa euroa ja se työllistää 7 000 henkilöä, joista Suomessa 3 900.

Koko Fazer-konsernin liikevaihto oli vuonna 2018 noin 1,6 miljardia euroa. Fazer työntekijämäärä pienenee lähes puoleen. Liikevaihtoa kutistetaan yli kolmasosalla.

Fazer Food Servicesiin kuuluu brändeistä muun muassa Amica-ruokapalvelut ja Fazer Food & Co. sekä Tastory ja Wicked Rabbit. Yhteensä ravintoloita on noin 1 000. Suomessa ravintoloita on 600, loput muissa Pohjoismaissa. Lisäksi Virossa on tuotantokeittiö.

Yhtiö kertoo keskittyvänsä jatkossa kuluttajatuotteisiin ja suoraan kuluttajaliiketoimintaan. Niistä ja nyt myytävästä ruokapalveluliiketoiminnasta ei ole ollut juurikaan taloudellista hyötyä toisilleen, Fazer perustelee.

– Olemme erittäin iloisia, että olemme sopineet Fazer Food Servicesin myynnistä Compass Group PLC:lle. Fazer Food Services voi kaupan toteutuessa aloittaa uuden vaiheen, jossa se saa vahvaa tukea kasvaa ja kehittää edelleen liiketoimintaansa. Fazer-konserni puolestaan aikoo hyödyntää yrityskaupasta saatavat varat kasvustrategiansa toteuttamiseen, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum sanoo tiedotteessa.

Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.
Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.Ville Tapio / Yle

Kasvualueista hän täsmentää muun muassa makeiset ja panostamisen kasvipohjaisiin tuotteisiin.

– Meillä on paljon uusia ideoita, paljon kasvuaiheita ja aihioita, joihin tullaan panostamaan. Nimenomaan makeispuolella, life-style-food -puolella, jossa teemme kasvispohjaisia vaihtoehtoja ja leipomopuolella.

Brittiläisen Compass Group PLC:n liikevaihto on peräti 26 miljardia euroa. Se toimii 45 maassa ja työllistää 600 000 työntekijää.

Lisätty konsernijohtajan kommentti klo 14.30 kasvualueista.