1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylitornio

Ylitornion kunnanhallitus karsi yhteismetsäsuunnitelman puoleen – Asiantuntija ihmettelee: "Raukeaako tämä hanke kokonaan"

Kunta lähtee yhteismetsän perustamiseen mukaan alkuperäistä suunnitelmaa puolta pienemmällä tila -ja hehtaarimäärällä.

Ylitornion kunnan piti liittyä perustettavaan yhteismetsään lähes 300 hehtaarin palstoilla. Kunnanhallitus karsi yhteismetsään liitettävien maiden määrän alle puoleen. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Ylitornion yhteismetsäsuunnitelmat ovat viime hetkellä muuttuneet. Kunnanhallitus päätti eilen, että kunta lähtee yhteismetsän perustamiseen mukaan alkuperäistä suunnitelmaa puolta pienemmällä tila -ja hehtaarimäärällä.

Ylitornion kunnanhallituksen puheenjohtajan Markku Kankaan (kesk.) mukaan osa hallituksen jäsenistä katsoi, että kunnalla on muuta parempaa käyttöä yhteismetsäsopimuksesta poistettaville palstoille ja maille. Hallitus päätti asiasta äänin 4-3.

– Itse olin sitä mieltä, että kunnanjohtajan esitys oltaisiin voitu hyväksyä. Ei auta kuin toivoa, että tämä ei tähän kaadu, Kangas sanoo.

Yhteismetsän perustamista valmistellut maanmittauslaitoksen asiantuntija Mikko Honkanen on kummissaan viime hetken muutoksesta.

– Kunnallahan oli alun perin tarkoitus lähteä 10 tilalla ja yhteensä 288 hehtaarilla mukaan. Eilinen päätös muutti sitä niin, että enää jäi viisi tilaa ja pinta-alaa yhteensä 130 hehtaaria, Honkanen laskeskelee.

Kunnan lisäksi yhteismetsän perustamisessa on mukana 45 yksityistä metsänomistajaa ja yksi osakeyhtiötä. Osakkaille esitellään tänään yhteismetsän perustamissopimus ja heidän on määrä myös allekirjoittaa se.

Venkoilua viime metreillä

Honkanen on huolissaan siitä, minkälainen vaikutus viime tingan muutoksella on hankkeeseen.

– Kyllä pahoin pelkään, että tällä on negatiivinen vaikutus. Joitakin yksityisiä voi vielä jäädä poiskin, kun kunta teki muutoksensa näin viime tipassa, Honkanen toteaa.

Honkanen on ollut kätilöimässä useampaakin yhteismetsän perustamista, eikä muista että samanlaista venkoilua olisi näin viime metreillä tapahtunut.

– Ei minulle tämmöistä aikaisemmin ole sattunut. Kuntien ja muidenkin poisjääntejä ja osuuksien pienentämisiä on tapahtunut, mutta ne on tehty hyvissä ajoin. Niihin on pystytty tiedottamalla reagoimaan muille osakkaille, Honkanen kuvaa.

– Kyllä tässä on hieman epävarma tunne, että raukeaako tämä hanke kokonaan. Katsotaan nyt, miten tässä tulee käymään.

Lue myös:

Keminmaan yhteismetsään saatiin 1330 hehtaaria

Lisää tuoreimpia uutisia Meri-Lapista kätevästi mobiilissa. Lataa Ylen Uutisvahti: http://link.yle.fi/BlB (siirryt toiseen palveluun)